Antiek was; hoe zet ik mijn meubel of vloer in de boenwas?

Voor de onderhoud van antieke meubelstukken is het belangrijk het hout goed te onderhouden. Om een meubelstuk in een zo goed mogelijke conditie te houden is een regelmatige reiniging en/of opfrisbeurt noodzakelijk. Voor het reinigen en onderhouden van antieke meubels kun je goed was gebruiken, maar hoe zet je een antiek meubel in de boenwas?

Wat is antiekwas/boenwas?

Antiekwas of boenwas is een was die je op een antiek meubelstuk kunt aanbrengen. Het doel van een antiek was is uw meubel te ‘’verzorgen’’ en een mooie glans te geven. Bijkomend voordeel van het in de was zetten is dat kleine krasje en vlekken minder zichtbaar worden. Voordat je de was kunt aanbrengen op het meubelstuk is het altijd belangrijk het meubel eerst te reinigen.

Het reinigen van een antiek meubelstuk

Het reinigen van een antiek meubelstuk is nodig alvorens de was wordt aangebracht. Maak je het meubel niet goed schoon dan kan dit bij het aanbrengen van de was krasjes veroorzaken en de was trekt mogelijk niet goed in. Maakt het meubel eerst stofvrij, doe dit met een droge doek, zachte borstel en een stofzuiger. Monteer bij gebruik van een stofzuiger het daarvoor bestemde zachte aansluitstuk aan de zuigmond, dit voorkomt krassen. Na het stofvrij maken van het antieke meubelstuk kan worden begonnen aan de volgend stap het naar voren schuiven van het meubel, plaats hierna kranten of een doek onder het meubel. Dit dient voor het opvangen van overtollig was. Is het meubel na het stofvrij maken nog vies dan moet het grondiger worden gereinigd met een vochtige doek. Laat het hout voordat je de boenwas aanbrengt wel eerst goed drogen.

De oude waslaag verwijderen; hoe moet dat?

Heeft het meubel nog een oude waslaag van een vorige boenbeurt? Controleer dan of deze laag nog goed is, door het meubel met een droge doek op te wrijven. Ontstaat er opnieuw een glanzend resultaat dan is de laag nog goed, blijft de glans achterwege dan kan het meubel opnieuw in de boenwas worden gezet. Om het meubel opnieuw in de boenwas te zetten is het echter wel noodzakelijk dat de laag boenwas te verwijderen. Het verwijderen van een oude laag boenwas kun je als volgt doen:
  • Maak een liter thee met 2 theezakjes.
  • Laat de thee afkoelen
  • Neem de meubels af met de thee. Doe dit met een doek die nat is gemaakt met de thee.
  • Maak het meubel nadien goed droog.

Hoe moet je poetsen/boenen?

Nu kan het beginnen. Je kunt bij het poetsen gebruik maken van een kant en klare boenwas, maar je kunt ook zelf een boenwas maken.

Hoe maak je zelf een boenwas?

Er zijn verschillende manieren om zelf een boenwas te maken. Je kunt een van de volgende combinaties uitproberen:
  • Een kwart kopje azijn mengen met een kopje olijfolie.
  • Een kopje paraffineolie mengen met een paar druppels citroenextract.
  • 60 gram bijenwas met 140 milliliter terpentine.
  • De laatste combinatie is met name erg geschikt voor ongelakt hout.

Hoe breng je de boenwas aan?

Nadat je het mengsel goed hebt doorgeroerd kun je beginnen met het aanbrengen van de was. Doe dit met een droge, zachte, schone en niet pluizende doek. Wrijf de boenwas gelijkmatig in op een bepaald deel van het meubel. Werk per vlak en van boven naar beneden. Laat de was drogen (ongeveer een half uur) en wrijf het daarna uit met een zachte doek.
Tip: Wrijf voor een extra glans het meubel nog na met een panty.

Vloer in de boenwas zetten?

Wil je, je hele vloer in de boenwas zetten? Gebruik dan dezelfde techniek. Werk ook in kleine gedeeltes, dit werkt makkelijker en geeft een beter resultaat.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afwerkingslagen op houtOm houten meubels, binnen- en buitenschrijnwerk af te werken, bestaan er enkele verschillende producten. Het ene product…
Bijenwas als bouwmateriaal en voor diverse productenBijenwas als bouwmateriaal en voor diverse productenBijenwas is een belangrijk bouwmateriaal voor bijen. Sommige onderdelen in bijenkasten bestaan voor het grootste deel ui…

Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?Zwarte strepen en vlekken in/op de was; wat kan het zijn?Tijdens het wassen van lichte kleding verschijnen zwarte strepen op je was; wat kan dit zijn? Zwarte strepen op je wasgo…
Brievenbussen: wetgeving en pimpenBrievenbussen: wetgeving en pimpenEen brievenbus. We kunnen niet zonder. Leuke post en minder leuke post moet er in. Postkaarten, kerstkaarten, maar ook r…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 26-10-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.