Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting aanleggen wordt meestal gedaan voor sfeerdoeleinden. Tuinverlichting aanleggen kan echter ook functioneel bedoeld zijn. In beide gevallen heb je dezelfde materialen nodig voor de aanleg. Hoe je dit doet wordt stap voor stap uitgelegd in het stappenplan in dit artikel. Let altijd goed op wanneer je met stroom aan het werk bent.

Materialen die je nodig hebt

Om een gedegen tuinverlichting aan te leggen heb je een aantal zaken nodig. Om geen risico te lopen dat er kabels stuk gaan door graafwerkzaamheden heb je bijvoorbeeld een kunststof of metalen koker nodig. Door deze koker of buis leg je de bedrading vanuit huis naar de diverse lampen. In de bouwmarkt kun je dik stroomdraad kopen, een zogenaamde grondkabel. Ook heb je speciale bedrading nodig die vanuit de grond in de lamp loopt. Deze speciale bedrading is waterdicht en zorgt ervoor dat er geen kortsluiting kan ontstaan. Verder heb je nodig een schep, een striptang en de lampenset.

Soorten tuinverlichting

Er zijn vele soorten tuinverlichting mogelijk. Bedenk van te voren goed waar je licht in de tuin wilt hebben. Als je sfeerverlichting wilt aanleggen dan kunnen verlichte borders erg mooi zijn, maar ook een verlicht terras achter in de tuin geeft veel sfeer. Een lichtplan opstellen vooraf is dan ook geen overbodige luxe. Hetzelfde geldt voor functionele verlichting. Bepaal de juiste posities van de lampen om een zo optimaal mogelijk verlicht tuinpad of terras te krijgen. Bij functionele tuinverlichting worden vaak sterkere lampen gebruikt dan bij het aanleggen van sfeerverlichting in de tuin.

Plan van aanpak tuinverlichting aanleggen

De eerste stap is het maken van een lichtplan. Dit kan van heel eenvoudig tot heel uitgebreid. Voor het beste eindresultaat ten aanzien van sfeerverlichting is het verstandig om ’s avonds als het donker is eens goed te bekijken waar je licht zou willen hebben. Je kunt dit met een lantaarn of een zaklamp onderzoeken.

Als je eenmaal een lichtplan hebt dan kun je naar de bouwmarkt voor de materialen. Alles dat je nodig hebt kun je in vrijwel iedere bouwmarkt kopen. Kom je er niet helemaal uit, laat je dan vooral even adviseren door een medewerker van de bouwmarkt. Verkeerde materialen gebruiken kan levensgevaarlijk zijn.

De volgende stap bij tuinverlichting aanleggen is het graven van geulen volgens het lichtplan. In deze geulen komen de buizen te liggen waardoor de stroomkabels lopen. Graaf diep genoeg zodat je niet op een later moment per ongeluk met een schep de buis kapot steekt als je in de tuin wilt graven. Plaats nu de lampen op de juiste plek en trek de stroomdraden door de buizen.

Je kunt nu alles aansluiten. Sluit eerst alle lampen aan op de stroomkabels. Vervolgens sluit je de stroomkabels op elkaar aan in een verdeeldoos als je erg veel kabels hebt. De laatste stap is het aansluiten van de hoofdkabel aan een schakelaar op een stekker.

Veilig aanleggen

Zorg ervoor dat alles goed waterdicht wordt aangelegd. Eén drupje water, van regen of de tuinslang, kan ervoor zorgen dat de complete tuinverlichting kortsluiting krijgt en kapot gaat. Ook is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan eventuele verdeeldozen die je in de tuin plaatst. Dit zijn gevoelige punten als het gaat om waterbestendigheid.

Heb je nog graafplannen in de toekomst, dan kun je er het beste voor zorgen dat alle kabels en buizen op een minimale diepte van zestig centimeter komen te liggen. Deze minimale afstand is diep genoeg voor de meest voorkomende graafwerkzaamheden in de tuin.
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buitenverlichting: kopen en aanleggen van tuinverlichtingBuitenverlichting: kopen en aanleggen van tuinverlichtingVeel mensen willen graag verlichting voor buiten of in de tuin. Het hoeft niet heel duur te zijn om deze tuinverlichting…
Zo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinZo zorgen we voor de beste sfeerverlichting in onze tuinGenieten van de lange, gezellige en zwoele zomeravonden in onze tuin, op ons trerras of op het balkon. We dromen er onge…
Tuinverlichting zorgt voor sfeer, gemak en veiligheidTuinverlichting zorgt voor sfeer, gemak en veiligheidTuinverlichting geeft niet alleen sfeer, maar wordt ook steeds belangrijker voor de veiligheid. Er zijn steeds meer ener…
Blessures en ongelukken in de tuin voorkomenBlessures en ongelukken in de tuin voorkomenTuinieren is een heerlijke ontspannen bezigheid. Na een dag van drukke arbeid is een uurtje in de tuin aan de slag heerl…

Regenton plaatsen en aansluiten in de tuinEen regenton plaatsen in de tuin is erg handig. Zo heb je altijd gratis water voor de planten en het gazon. Het plaatsen…
Stuken kun je zelf ... en zo doe je het!Stuken of stukadoren, ook wel als stucen of stucadoren geschreven, is het bepleisteren van een wand met stuc. Het lijkt…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.