Zelf behangen: tips en aan de slag

Zelf behangen: tips en aan de slag Zelf behangen: muur voorbereiden, behangplaksel aanbrengen, behangen. Tips en handleiding. Behangen kan iedereen, al is er soms wat oefening voor nodig. Zelf behangen is leuk en bespaart een hoop geld. Wat te doen en waar op te letten?

Voorbereiding

Voordat de muur wordt behangen, is het belangrijk om voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat de vloer afgedekt is met folie om vieze vlekken op de vloer te voorkomen. Zet alles klaar voor gebruik en controleer of ook alles aanwezig is. Behangrollen moeten op kleur gecontroleerd zijn. De muur diend vlak en schoon te zijn. Zuigende muren zijn voorzien van een voorstrijk of van een eerste laag behangplaksel.

Behang op lengte knippen

Meet de hoogte van de te behangen muur op. Reken hier tien centimeter bij. Teken de lengte op het behangpapier af en knip deze recht af met een behangschaar of een andere scherpe schaar. Knip een aantal banen op lengte zodat er daarna aan een stuk doorwerkt kan worden.

Let op met patronen. Op de achterkant van het behang staat in dit geval een pijltje. Beiden pijltjes moeten op elkaar aansluiten. Leg in dit geval de eerste geknipte baan tegen de volgende nog te knippen baan aan en verschuif deze totdat de pijltjes tegenover elkaar staan. Knip dan pas de tweede baan. Leg deze banen op volgorde zodat er een juist patroon ontstaat. Het handigste is om met een potloodje de banen op de achterkant te nummeren.

Teken op de muur een loodrechte lijn met behulp van bijvoorbeeld een schietkoord. Zonder deze lijn os het moeilijk om een startpunt te vinden.

Behangplaksel aanbrengen

Maak het behangplaksel klaar, volg hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking. In geval van een kant en klaar behangplaksel is dit niet nodig. Roer de inhoud dan eerst even door. Leg de behangbaan met de achterkant naar boven op een (behang)tafel. Eén zijkant en de bovenkant kunnen het beste over de rand van de tafel hangen om plakken te voorkomen. Plaksel aanbrengen met behulp van een kwast. Begin in het midden en strijk naar de rand toe. Herhaal dit ook op de andere helft. Zorg dat iedere centimeter is voorzien van plaksel. Het behangplaksel moet even inwerken om het behang soepel te maken. Meestal is dit vijf tot tien minuten, dit verschilt per behangsoort. Lees dit aandachtig op de verpakking.

Sommige behangplaksels kunnen rechtstreeks op de muur worden aangebracht. Breng deze aan met een roller en strijk alle plekjes zorgvuldig in. Sla geen delen over. Werk niet te snel maar ook zeker niet te langzaam, omdat het behangplaksel dan al ingedroogd is.

Behang aanbrengen

Wanneer het behang voorzien is van plaksel, worden de boven en onderrand een aantal centimeter dubbel gevouwen, naar binnen toe. Sla het behang dubbel en neem het mee richting de muur. Een andere manier is om eerst de ene helft te voorzien van plaksel, een kleine vouwrand naar binnen toe en vervolgens het geplakte gedeelte tweemaal naar binnen vouwen. Vervolgens wordt de andere helft geplakt. Dit is afhankelijk van de lengte van de banen en de handigheid van de klusser.

Leg de bovenkant van de baan tegen de bovenrand van de muur aan en druk deze stevig vast. Verschuif eventueel de baan met een vlakke hand. Borstel deze vast en beng de rest van de baan naar onderen toe. Plak deze langs de getekende lijn. Meteen borstel wordt het behang goed vast geplakt. Hierbij begint men bovenaan en met een visgraat beweging wordt de borstel naar benden toe bewogen.

Afwerken van het behang

Zorg dat het behang in de randen en hoeken goed vastzit. Wrijf de boven en onderkant van het behang goed tegen plafond of plint aan en duw de schaar of een mesje zachtjes in de hoek die ontstaat. Trek het behang weer iets terug en knip netjes af langs de lijn die ontstaan is door het duwen. Plak het behang weer vast.

De rest behangen

Herhaal dit bij iedere baan, en zorg dat de naden goed op elkaar aansluiten, Behang niert over elkaar heen. Hoeken kunnen het beste voorzien zijn van een hele baan, zodat de hoek in een baan valt. Dit voorkomt later loslaten van het behang. Blijf controleren of patronen goed tot hun recht komen en naadloos in elkaar overlopen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behangen, hoe moet je zelf behangen?Behangen kun je zelf doen. Er zijn vele soorten behang te koop. Kies eerst het soort dat je wilt gebruiken. Heb je een b…
Klussen in huis & doe het zelf: los zittend behangKlussen in huis & doe het zelf: los zittend behangUw kamer opnieuw behangen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Vaak is het zo dat als er pas behangen is, delen van het…
Basiskennis voor het behangenBehangen is de doe-het-zelf klus bij uitstek. De meeste rollen behang die in de bouwmarkt over de toonbank gaan, worden…
Problemen bij en na het behangen oplossenBehangen op zich is al een kunst. Maar soms gaat het dan toch nog fout. En niets is frustrerender dan na een dag lijm sm…

Leidingen in huisLeidingen in huisStappen we ’s morgens de deur uit na een warme douche en een dampende kopje koffie, dan hebben we al heel wat leidingen…
Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?Dakraam plaatsen: vergunningsplichtig?Door het plaatsen van een dakraam kan je meer natuurlijk licht in huis creëren, maar mag je wel zomaar een dakraam plaat…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.