Huis: aanbrengen van goede dakbedekking

Huis: aanbrengen van goede dakbedekking Het is belangrijk om een goede dakbedekking aan te brengen op uw huis. De prijs hoeft niet heel hoog te zijn wanneer u er voor kiest om het zelf te doen. Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een goede dakbedekking. Het voorkomt lekkages, het houdt de warmte vast en het biedt bescherming. In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie aan te vragen, bijvoorbeeld als u zonnecellen voor zonne-energie op uw dak zet. De meeste huizen hebben dakbedekking. Dit geldt ook voor de meeste tuinhuisjes, afdakjes, chalets, bungalows, loodsen en schuren. Dakbedekking is een beschermende laag die op een dak wordt geplaatst. Er zijn verschillende redenen waarom er dakbedekking op een hellend of plat dak wordt aangebracht. Het dient vooral ter bescherming. De belangrijkste reden om dakbedekking aan te brengen is om het dak te beschermen tegen water, tocht en sneeuw. Vaak biedt het dak zelf namelijk niet voldoende bescherming. Er zijn altijd bepaalde elementen die door het dak weten heen te dringen. Dit komt omdat een houten of stenen dak toch vaak te dun is om voldoende bescherming te kunnen bieden.

Subsidie aanvragen voor dakbedekking

Er zijn een aantal voorwaarden waar een goede dakbedekking aan moet voldoen. Zo moet deze bij voorkeur onbrandbaar zijn. Het dak is namelijk vaak het meest kwetsbare deel van het huis. Als deze vlam vat is er meestal voor het hele huis geen redden meer aan. De tweede voorwaarde is dat het dak licht van gewicht moet zijn. Dit komt omdat de constructie van het huis en het dak de dakbedekking wel moet kunnen dragen. Wanneer dat niet zo is zou het huis in elkaar kunnen storen. Een derde voorwaarde is dat het dak goed moet kunnen isoleren. Via het dak verlaat namelijk veel warmte het huis. Door goed isolatiemateriaal te gebruiken kan veel meer warmte worden vastgehouden. Dit leidt er toe dat de stookkosten fors naar beneden kunnen. Er zijn soms bij de plaatselijke overheid, de gemeente, ook subsidies beschikbaar om een nieuwe, beter isolerende dakbedekking aan te brengen. Daarvoor zou u het beste contact kunnen opnemen met uw eigen gemeente.

Aanbrengen van dakbedekking

Een vierde en laatste reden waar een dak aan moet voldoen is dat het weinig onderhoud vraagt. Het is namelijk erg lastig om tussentijds een dak op te knappen, omdat het vaak om lastig te bereiken plek gaat. Tegelijkertijd ziet bijna iedereen het wel direct als het dak slecht onderhouden is. Het kan ook tot vervelende zaken leiden als bijvoorbeeld lekkages en veel warmte die het huis verlaat, waardoor het dak beter geïsoleerd moet worden. U kunt er voor kiezen het dak zelf te bedekken of dit te laten door een aannemer. In dat laatste geval liggen de kosten wel hoger, want alles heeft een prijs. Goed materiaal kunt u kopen bij bouwmarkten, zoals de Praxis, Gamma en Formido.

Soort materiaal om het dak mee te bedekken

In het geval dat u een plat dak heeft is het nodig om deze geheel te bedekken met isolerend materiaal. Omdat bij regen het water bijvoorbeeld langer blijft staan is de kans op lekkages namelijk groter. Bij een hellend dak loopt het water er af. Bij een plat dak maakt het er minder uit hoe het dak er precies uit ziet, omdat niemand het toch ziet. Bij een hellend dak zou u te maken kunnen krijgen met de welstandscommissie die een bepaald dak in een bepaalde buurt misschien niet vindt kunnen. Er zijn verschillende soorten bedekking waarmee u het dak kunt bekleden. De eerste groep zijn de dakpannen. Er zijn daar meerdere mogelijkheden in, namelijk dakpannen van gebakken klein of geperst beton, natuurlijke leien en gebakken leien. De tweede groep is stro en riet. De derde groep zijn metalen. Meestal zijn deze in platen verwerkt. Het kan dan gaan om zink, lood, aluminium, koper of ijzer. Soms is ook maar een deel van het dak bedekt met deze platen. De laatste groepen zijn asfaltproducten zoals teer en bitumen. Vooral platte daken zijn daar vaak mee bedekt, omdat ze goed water tegen houden. In de categorie Overige vallen materialen zoals glas, EPDM en kunststof. U kunt er voor kiezen zelf het dak te bedekken of dit te laten doen door een aannemer.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EPDM dakbedekking, alles wat u moet weten voor de aanschafU moet een nieuw dak gaan leggen en u twijfelt of EDPM het goede materiaal is voor uw dak? EPDM wordt tegenwoordig heel…
Tuinhuisje zelf bouwenAls je een tuinhuisje wilt, kun je een bouwpakket kopen, maar je kunt het tuinhuisje ook zelf bouwen. Als je zelf een tu…
Dakbedekking: het platte dakHet platte dak is voor veel huizenbezitters een reden voor slapeloze nachten. Gaat het lekken, dan is er buiten de narig…
Houtskeletbouw tuinhuis - tips en adviezenEen houtskeletbouw tuinhuis en/of blokhut kan worden gebruikt voor een breed scala aan activiteiten; als een tuin decora…

Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…
Wat is elektrische stroom?Wat is elektrische stroom?Elektrische stroom wordt ook wel kortweg stroom genoemd. Daarmee bedoelt men de overdracht van elektrische energie. Elek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foundry, Pixabay
  • Nl.wikipedia.org/dakbedekking
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.