Vijveronderhoud: evenwicht herstellen in de tuinvijver

Vijveronderhoud: evenwicht herstellen in de tuinvijver Tijdens de wintermaanden krijgt de tuinvijver het vaak zwaar te verduren. Op de drempel van het nieuwe voorjaar, is deze dan ook aan een grondige opknapbeurt toe. Dat is van belang om het evenwicht te herstellen. Dit biologisch evenwicht heeft immers een gunstig effect op het planten- én visbestand. Hoe pak je dit voorjaarsonderhoud aan? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen moet je bij voorkeur rekening houden, zodat je weer volop van het leven in de tuinvijver kunt genieten?

Belangrijkste onderhoud

Het voorjaar vormt ongetwijfeld de belangrijkste onderhoudsperiode voor de tuinvijver. Nu is het moment aangebroken waarop besloten moet worden of je de tuinvijver in zijn geheel wily schoonmaken. Zo een algemene schoonmaak is aan te bevelen. Het is nu immers de meest geschikte periode om het plantenbestand weer in evenwicht te brengen, en om alle mogelijke schade die koning winter de voorbije maanden aanrichtte, weer te herstellen.

Waterwaarden bijsturen

De tuinvijver is inderdaad aan een grondige opknapbeurt toe. De extreem lagen temperaturen, wind en vochtigheid verstoorden het biologische evenwicht in de tuinvijver. Daar lijden uiteraard zowel het planten- als het visbestand sterk onder. Zo een voorjaaronderhoud is dan ook van bijzonder groot belang voor het leven in rond de tuinvijver. Niet alleen in het voorjaar. Gedurende het ganse vijverseizoen moet de tuinvijer nauwlettend in de gaten gehouden geworden. Je moet immers steeds inzicht hebben in de verschillende waterwaarden. Pas als die bekend zijn, kan de samenstelling en de kwaliteit van het vijverwater geregeld bijgestuurd, en in optimale conditie gehouden worden. Een evenwichtig samengesteld vijverwater houdt immers ook de vijvervissen in topconditie.

Gezondheid vijverplanten van groot belang

Om de kwaliteit van het vijverwater optimaal te houden, dan moet er in de eerste plaats voor gezorgd worden dat de vijverplanten weer voldoende voedsel krijgen, van levensbelang voor een optimale gezondheid. Hierbij eisen hoofdzakelijk de waterlelies alle aandacht. De gezondheid van de planten zorgt in de eerste plaats voor een geschikte levensbiotoop voor de vijvervissen. In de tuinvijver draait uiteindelijk alles rond het visbestand. Door het geven van aangepast krachtvoer, eventueel extra vitamines, mineralen en andere energieverstrekkende middelen, kunnen de vissen ziektevrij gehouden worden.

Goed onderhouden filters zorgen voor geschikte biotoop

Om het leven in de tuinvijver in optimale conditie te houden, dienen uiteraard ook de verschillende filters en andere vijveronderdelen grondig onder handen te worden genomen. Met een aangepast onderhoud voor filters en ander vijvermateriaal, is de cirkel rond. Prima werkende filters zorgen voor een hoge waterkwaliteit, waardoor de vissen er weer springlevend bijzwemmen.

Zieke planten vervangen en planten vermeerderen

De lente is uiteraard hét uitverkozen tijdstip om zieke en/of afgestorven planten te vervangen en om gezonde, woekerende of te groot geworden planten te vermeerderen. Indien nodig, plaats je de vijverplanten in grotere mandjes. Voorzie de vijverplanten tegelijkertijd van extra voeding via het aanbrengen van voedingstabletten. Bij het delen van de planten, is het belangrijk om niet alle vijverplanten op hetzelfde ogenblik te delen. Doen je dat wél, dan zitten heb je dit seizoen een kale vijver, waardoor ook het biologisch evenwicht ernstig in gevaar komt.

Waterlelies gevoelig voor knolvorming

Waterlelies vormen ongetwijfeld dé absolute blikvanger in de meerderheid der tuinvijvers. Deze waterlelies moeten gemiddeld iedere vier jaar gedeeld worden. Het delen van waterlelies is dringend nodig wanneer ze te kleine bladeren vormen, opvallend minder bloeien en wanneer de bloem zelf op een steeltje boven het vijverwater uitsteekt. Delen van de waterlelies is een belangrijke klus die met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren. Waterlelies zijn immers erg gevoelig voor knolvorming. Deel de waterlelies bij voorkeur wanneer het gevaar op nachtvorst is geweken.

Diepwortelende planten

Diepwortelende planten met een drijvend blad, vragen uiteraard een andere aanpak. Worden deze drijvende planten té groot in vergelijking met de mand die ze eerder kregen, dan moeten deze planten uiteraard verkleind worden. Wacht ook hierbij bij voorkeur tot de nachtvorst is verdwenen.

Drijfplanten zo lang mogelijk onaangeroerd laten

De drijvende plantengroei in de tuinvijver laat je het best zo lang mogelijk onaangeroerd. Mochten ze de komende maanden té groot worden en de vijver gaan overwoekeren, dan kunnen ze altijd nog uitgedund worden. Deze drijfplanten overwinteren hoofdzakelijk op de bodem van de vijver.

Zuurstofplanten geregeld uitdunnen

Zuurstofplanten zijn uiteraard erg belangrijk voor een optimale waterkwaliteit en dus ook voor de gezondheid van het visbestand. Deel enkel te grote bossen zuurstofplanten op in meerdere kleinere bosjes en/of dun deze planten uit. Doe dit echter zeker niet te vroeg op het seizoen. Tijdens de wintermaanden sterven deze zuurstofvormende planten af. Ze hebben meer tijd nodig om uit te lopen, dan de andere vijverplanten.

Oeverplanten delen

Heb je eventueel oeverplanten in de tuinvijver, dan dienen deze eveneens regelmatig gecontroleerd te worden. Zijn ze zodanig gegroeid dat ze uit hun mandjes vallen, dan wordt het de hoogste tijd dat om ze delen. Doe dat bij voorkeur iedere drie jaar.

Vissen voederen vanaf watertemperatuur van twaalf graden

Na de strenge winterperiode, verdienen de vissen de aandacht meer dan ooit. Daarbij moeten vooral zwakke en opvallend stille exemplaren extra in de gaten gehouden worden. Begin pas met het voederen van de vijvervissen vanaf een watertemperatuur van twaalf graden. Voeder met mate. De lente is eveneens de meest geschikte periode om eventueel nieuwe vis uit te zetten. Die vissoorten die de vriestemperaturen niet overleven en binnenhuis overwinterden, mogen nu terug in de vijver worden gezet.

Extra tips voor vijveronderhoud

  • Controleer zeker alle waarden van de verschillende componenten van het vijverwater.
  • Reinig alle filters, en controleer of ze nog goed functioneren.
  • Controleer zeker het zuurstofgehalte van het vijverwater. In deze periode van het jaar kan immers ernstig zuurstofgebrek optreden als gevolg van de onvoldoende werking van de zuurstofplanten. Deze nemen nog te weinig koolstofdioxyde op. Het is aangewezen extra zuurstof toe te voegen via een luchtpomp.
  • Kijk nu alle pompen, filters en de UV-lamp grondig na, dit om eventuele defecten tijdens het vijverseizoen zoveel mogelijk te voorkomen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtVijveronderhoud: waterplanten voor biologisch evenwichtBij het voorjaarsonderhoud van onze tuinvijver, neemt de verzorging van onze waterplanten een belangrijke plaats in. Ze…
Wel of geen vissen in de vijverWel of geen vissen in de vijverAls je vissen in de vijver wilt, ga dan altijd goed voorbereid naar de winkel of het tuincentrum. Of laat je anders alda…
Tuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenTuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenDoor vissen te houden in een tuinvijver wordt die levendig en spannend om naar te kijken. Maar zo maar een aantal vissen…
Nieuw vijverseizoen: meest geschikte vissen voor tuinvijverNieuw vijverseizoen: meest geschikte vissen voor tuinvijverMet het voorjaar in het vooruitzicht, neemt het vijverseizoen een nieuwe start. Tijdens de wintermaanden kregen planten…

Zo leggen we een perfect gazontapijt aanZo leggen we een perfect gazontapijt aanBij het noodzakelijke voorjaarsonderhoud en/of (her)aanleg van onze tuin, is de samenstelling én de kwaliteit van onze o…
Waterslag in de waterleidingWaterslag in de waterleidingWaterslag is een vervelend verschijnsel dat grote gevolgen kan hebben en kosten teweeg kan brengen. Waterslag is te herk…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.