Halogeenlamp vervangen: stappenplan

Halogeenlamp vervangen: stappenplan Officieel is de halogeenlamp vanaf 1 september 2018 verboden, maar winkeliers mochten nog wel hun bestaande voorraad verkopen. Halogeenlampen zijn dus nog volop in veel Nederlandse huishoudens aanwezig. Bureaulampen bijvoorbeeld, verbruiken vaak nog laagspanning en halogeen steeklampjes. Het bijzondere aan deze lampjes is, dat ze geen schroefdraad hebben. De lampjes bestaan uit een klein glaslichaampje waaruit aan de onderkant twee pinnetjes steken. Via die pinnetjes krijgt het lampje zijn stroom. Als ze het begeven, kan je ze zelf vervangen. Men schroeft ze niet in, maar steekt ze in. Op zich is dat niet moeilijk, maar er is een aantal dingen die je in acht moet nemen.

Formaten steeklampjes

Steeklampjes zijn er in twee formaten. Ze worden door de vakman aangeduid met de maat van de fitting: de kleinste met 'GY 6.35', de grootste met 'G4'. Bureaulampen hebben meestal een G4-fitting.

Sterkte van steeklampjes

Bureaulampen verbruiken vaak laagspanning en een halogeenlampje. Als die het begeeft, kan je ze zelf vervangen. Ze niet worden ingeschroefd, maar ingestoken. Ze zijn er net als andere lampen in verschillende sterkten, bijvoorbeeld 20, 35 of 50 Watt. Aan de lampjes zelf is vaak niet te zien hoe groot het vermogen is. Het is wel te zien op het informatieplaatje op de onderkant van de lampvoet, of op de transformator die bij de lamp hoort. Daarop staat hoeveel Watt vermogen hij bij 12 V afgeeft. Dat vermogen komt overeen met dat van het lampje.

Knipperende lamp door oxidatie van de fitting

Als het licht knippert of na enige tijd steeds uitgaat, ligt dat waarschijnlijk niet aan het lampje maar aan de fitting. Na verloop van tijd kan de fitting namelijk gaan oxideren, al kan dat ook gebeuren met de pinnetjes van het lampje.

U lost het op door het lampje uit de fitting te nemen en de pinnetjes te bekijken. Zijn die zwart uitgeslagen, dan geleiden ze de stroom niet meer goed. Meestal hoeft u in dat geval alleen maar met een mesje de zwarte aanslag weg te krabben en het lampje weer terug te plaatsen.

Stappenplan voor het vervangen van een steeklampje

  • Een steeklampje wordt erg heet. Om risico's te vermijden zit het daarom meestal achter een dun glasplaatje. Dat moet u eerst verwijderen voor u een lampje kunt vervangen. De manier waarop het vastzit, verschilt per lamp. Meestal moet u voorzichtig een veertje losmaken of u moet het plaatje met lamphouder en al losdraaien;
  • als het lampje eenmaal vrij is, pakt u het onderaan aan de platte kant van het glaslichaampje en trekt het voorzichtig los. Pas op dat er geen pinnetje afbreekt. Zou dat toch gebeuren, dan moet u het pinnetje dat nog in de fitting zit er met een puntbektangetje uittrekken;
  • raak het nieuwe lampje niet met blote vingers aan, want de huid is altijd wat vet. Dat vet zou bij aanraking sporen op het lampje achterlaten, die verbranden als het lampje aan is; Daardoor kan het lampje beschadigen. Raak het lampje daarom alleen aan met de plasticfolie van de verpakking of met een brillendoekje;
  • zet het nieuwe lampje in de fitting; Zet het goed recht op de fitting en druk de pinnetjes zo diep mogelijk in de fitting. Voel of het lampje echt goed vastzit. Ten slotte het glasplaat je weer vastzetten.

Als de bureaulamp dan nog steeds niet goed werkt, moet u in een speciaalzaak de fitting laten vervangen. Dat is overigens niet zo duur.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op elektriciteit door verlichtingBesparen op elektriciteit door verlichtingElektriciteit is duur, verlichting is nodig en geld is niet in overvloed. Mensen kampen met veel uitgaven tegelijk waard…
De vooroordelen over ledverlichtingDe vooroordelen over ledverlichtingAls er over ledverlichting wordt gesproken, denkt men vaak aan koud, kil licht. Ook wordt er vaak gedacht dat ledlampen…
Welke lampsoorten bestaan er onder andere?Welke lampsoorten bestaan er onder andere?Er bestaan talloze verschillende lampsoorten. Hierbij kun je denken aan onder andere ledlampen en halogeenlampen. Niet e…
De voordelen van ledverlichtingDe voordelen van ledverlichtingHet begint door te dringen dat leverlichting energiezuinig is en een lange levensduur heeft. Maar het is ook toepasbaar…

mijn kijk opZonnepanelen, wat levert het op?Misschien zijn er mensen die graag willen weten wat zonnepanelen nu echt opbrengen. Ik heb nu vijf jaar ervaring met een…
Wettelijke regels voor de sanitaire installatieWettelijke regels voor de sanitaire installatieDe wettelijke regels voor sanitaire installaties hebben vooral betrekking op de kwaliteit van het drinkwater en de veili…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 26-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.