Een bestaande muur isoleren

Veel oude huizen hebben massieve buitenmuren of een niet-geïsoleerde spouwmuur. Hierdoor kan je tot een kwart van de warmte in je huis verliezen, dit is echter niet de bedoeling. Men kan dus een bestaande muur gaan isoleren zodat deze de warmte binnenin het huis niet laat verloren gaan. Als de muur geïsoleerd is helpt dit ook wel een beetje in je portefeuille.

Isoleren langs de buitenkant

Technisch gezien is dit de beste oplossing maar dit is niet altijd mogelijk. Bij buitengevelisolatie worden de muren bekleed met isolatiemateriaal, daarop komt een wapening en het geheel wordt dan afgewerkt met bijvoorbeeld sierpleister of cederhout. Nog een groot voordeel van op deze manier gaan bij te isoleren is dat de isolatie het gehele metselwerk als het ware inpakt en dat de vorming van koude bruggen nu volledig is verdwenen.

Isoleren langs de binnenkant

Aan de binnenkant van de woning wordt een extra voorzetwand geplaatst. Deze bestaat uit een roosterring met daartussen isolatie. Men kan de voorzetwand gaan afwerken met hout of gipsplaten. Langs de binnenkant isoleren is de goedkoopste en voor gemene muren de makkelijkste manier om bij te isoleren, maar deze methode heeft ook een aantal nadelen.

De isolatie komt aan de warme kant van de muur te staan zodat de kans op condensatievorming hoger wordt, daarom moet de voorzetwand volledig dampdicht gemaakt worden. Een tweede nadeel is dat de geïsoleerde muur een stuk naar binnen komt en dat je hierdoor een stuk plaats verliest en je bewoonbare oppervlakte verkleint. Nog enkele nadelen zijn dat je alle stopcontacten en lichtschakelaars naar voren moet brengen, wat ook het nodige werk met zich meebrengt, en dat de vorming van koudebruggen en schimmels niet kan worden tegengehouden daar waar de isolatie onderbroken wordt of eindigt. Ook de afwerking van de ramen en deuren moeten worden vernieuwd. Bij deze methode is het dan ook aangeraden een vakman dit te laten doen.

Spouwmuurvulling

In een niet geïsoleerde spouw kan soms isolatiemateriaal gespoten worden. Dit laat je best doen door een gespecialiseerde firma die dan kunnen controleren of de spouw wel schoon genoeg is. Als de spouw niet schoon genoeg is door vb: betonresten of stukjes baksteen kan het isolatiemateriaal onregelmatig verdeeld worden en kunnen er koudebruggen en vochtproblemen ontstaan. Als dit het geval is wordt het isolatiemateriaal nat en waardeloos. Laat ook controleren of je huis geen constructiefouten heeft die de spouwmuurvulling minder geschikt maken. Voor deze technieken worden polyurethaanschuim (pur), isolatiekorrels (thermoparels), minerale wol of cellulosevlokken gebruikt.

Gevelsteen afbreken en heropbouwen

Dit zou een uitstekende methode zijn omdat je dan isolatieplaten tegen de bestaande muur kan plaatsen en daarna terug de voorgevel ervoor metsen, maar het is een zeer drastische en zeer dure manier om gaan bij te isoleren.
© 2008 - 2024 Edwaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muur: het isoleren van murenMuur: het isoleren van murenHet kan erg voordelig zijn om de muren van uw huis te isoleren. Op die manier verliest u minder warmte, waardoor het goe…
Kruipruimte isolerenEr zijn een heleboel redenen om uw kruipruimte te laten isoleren. Één van de belangrijkste redenen is om van het vocht i…
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…
Schuin dak isolerenWanneer het dak van uw woning niet voorzien is van isolatie, zal er veel warmte verloren gaan, waardoor u onnodig veel m…

Een houten vloer recupererenEen van de voordelen van houten vloeren is dat men ze makkelijk kan renoveren zodat deze er terug als nieuw gaan uitzien…
Gevel impregneren, doe het zelfGevel impregneren, doe het zelfDe gevel van je huis impregneren, is een klus waarvan je op niet al te lange termijn zichtbaar resultaat ziet. En wie ee…
Edwaar (23 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.