Het verwijderen van resten behanglijm op een muur

Het verwijderen van resten behanglijm op een muur Als je een muur opnieuw wilt bewerken, bijvoorbeeld door er sierpleister of stucwerk op aan te brengen, is het noodzakelijk om met een goede muur te starten. Dat wil zeggen dat er op de muur geen resten van andere afwerkingen aanwezig mogen zijn, zoals bijvoorbeeld resten behanglijm. Bij het behangen wordt gebruikgemaakt van een lijm die er voor zorgt dat het behang goed blijft zitten, maar ook relatief makkelijk weer te verwijderen is. De behanglijm zelf laat echter wel veel resten achter bij het verwijderen van behang. Om dit te verwijderen is vaak een hele klus.

Behang loshalen

Het loshalen van behang is vaak een relatief eenvoudige klus. Het volstaat vaak om het behang los te stomen met een daarvoor bestemd apparaat. In veel gevallen laat het behang dan eenvoudig los en zijn het vaak alleen de randjes van het behang die wat lastiger te verwijderen zijn; in veel gevallen omdat er over het behang heen dan een plint of iets dergelijks is aangebracht. Als het behang eenmaal verwijderd is op deze methode, blijft er echter altijd nog een residu achter op de muur. Dit residu is behanglijm, welke na het stomen nog wat plakkerig aanvoelt. Als er niks mee wordt gedaan droogt de behanglijm vanzelf weer op, maar toch is het laten zitten van de resten behanglijm geen goede basis voor een verdere bewerking van de muur, met uitzondering van het opnieuw behangen dan.

Risico bij het laten zitten van resten behanglijm

Het risico dat ontstaat bij het laten zitten van oude behanglijm bij een nieuwe afwerking, is dat de lijm zichtbaar wordt door de nieuwe afwerking heen. Als er bijvoorbeeld overheen geverfd wordt of een andere bewerking overheen gezet wordt, schijnen plekken met veel behanglijmresten vaak gelig door de afwerking heen. Ook kan het zo zijn dat een overgeverfde muur los begint te laten op bepaalde plekken. Dit ontstaat op plekken waar nog veel behanglijm zit. Het is dus van belang om alle behanglijm te verwijderen, voordat er voor een andere afwerking wordt gekozen. Dit om eventueel extra werk achteraf te voorkomen.

Het vinden van resten oude behanglijm

Een van de eenvoudigste manieren om de behanglijm te ontdekken is vlak na het afhalen van het oude behang. Het afhalen van oud behang wordt vaak middels een stoomapparaat gedaan, waarbij de behanglijm vochtig wordt. Na het afhalen van het oude behang is dan ook vaak te merken dat er plekken op de muur zijn die kleverig aanvoelen; dit zijn de plekken waar nog behanglijm op zit. Ook als het afhalen van het behang al wat langer geleden is, is behanglijm nog relatief eenvoudig op te sporen. Als behanglijm nat wordt, wordt het weer kleverig. Maak een oude muur daarom nat, bijvoorbeeld met een plantenspuit of met een sponsje, en wacht vervolgens enige minuten. Als het oppervlakte vervolgens plakkerig is, zit er behanglijm op.

Het verwijderen van resten behanglijm met water en een spons

De makkelijkste en minst ingrijpende manier om de resten behanglijm te verwijderen is om het oppervlakte goed nat te maken en te houden en vervolgens de behanglijm middels een spons te verwijderen. Dit is het makkelijkste te doen door de hele muur eenmaal goed nat te maken middels bijvoorbeeld een goede natte spons en dan vervolgens iedere paar minuten even met een plantenspuit het oppervlakte nat te houden. Hou de muur ongeveer een uur lang goed nat; dit is nodig om ervoor te zorgen dat het water goed doordringt in de behanglijm en alle kiertjes waar nog behanglijm zit. Na ongeveer een uur kunnen we er van uit gaan dat het water overal goed is doorgedrongen en kan de muur middels een spons goed afgeschrobd worden. Hiermee wordt de behanglijm van de muur afgeveegd. Zorg er wel voor dat het water met behanglijm de vloerbedekking of laminaat niet vervuilt, in beide gevallen kan dit vervelende plekken tot gevolg hebben die lastig te verwijderen zijn. Met name bij vloerbedekking is het zeer lastig om dergelijke plekken nog te verwijderen.

Controleren van de muur op resten

Nadat de muur goed afgeschrobd is, moet gecontroleerd worden of de behanglijm ook echt goed weg is. Dit kan door de muur wederom nat te maken en te kijken of de muur nu nog plakkerig is. Als dit niet zo is, is de behanglijm goed verwijderd. Als de muur wel nog plakkerig aanvoelt, kan de benoemde manier om de behanglijm af te halen nogmaals herhaald worden. Soms kan het twee keer kosten om de behanglijm goed te verwijderen.

Verwijderen van behanglijm middels schuren

Mocht het niet mogelijk zijn om bovengenoemde manier om de behanglijm te verwijderen toe te passen, kan er ook gebruikgemaakt worden van schuurpapier. Deze manier is wel wat ingrijpender dan het nat maken en wegvegen van de behanglijm, maar er zijn situaties denkbaar waarin dit toch een goed alternatief is. Als het bijvoorbeeld een relatief ruwe muur betreft, waarin toch al enkele oneffenheden weggeschuurd moeten worden, zou het alleen maar extra werk betekenen om van tevoren de behanglijm middels water te verwijderen. In dergelijke gevallen kan met een wat grovere korrel de behanglijm eenvoudig weggeschuurd worden. Mocht er slechts lichtjes opgeschuurd worden is het ook bij deze manier noodzakelijk om achteraf even te controleren of de behanglijm daadwerkelijk weg is. Ook in dit geval kan dat door de muur even nat te maken en te kijken of er nog een plakkerige substantie op de muur zit. Zo niet, is de behanglijm succesvol verwijderd.

Als afhalen niet mogelijk is

Als het afhalen van oude behanglijm middels schuren ook niet mogelijk is, is het ook mogelijk om over de muur heen opnieuw behang aan te brengen. Door hiervoor gebruik te maken van glasvezelbehang, is het nog steeds mogelijk om voor een textuur, of juist geen textuur, op de muur te kiezen en deze vervolgens eenvoudig over te schilderen. Bij het aanbrengen van glasvezelbehang is het wel van belang dat de betreffende muur geen oneffenheden kent, aangezien dergelijke oneffenheden door blijven schijnen in het nieuwe behang.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je makkelijk behang verwijderen?Behang verwijderen wordt meestal gezien als een vervelende klus. Soms zit behang stevig op de muur en krijg je het er am…
Het aanbrengen van of behangen met glasvezelbehangHet aanbrengen van of behangen met glasvezelbehangGlasvezelbehang heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van het normale papierbehang. Waar papierbehang al snel ka…
Klussen in huis & doe het zelf: los zittend behangKlussen in huis & doe het zelf: los zittend behangUw kamer opnieuw behangen is iets wat regelmatig moet gebeuren. Vaak is het zo dat als er pas behangen is, delen van het…
Behangen; Hoeveel rollen, welke lijm en hoe verwijderenBehang. Het is er in alle soorten en maten. Zoveel keus maakt het moeilijk om te onthouden welke regels nu voor welk soo…

Zelf houten meubels restaurerenZelf houten meubels restaurerenHet zelf opknappen van houten meubels is niet heel moeilijk, hoewel het wel tijd vraagt. Het beste kan begonnen worden m…
Waaraan denken bij aanschaf schuurmachineWaaraan denken bij aanschaf schuurmachineMet een schuurmachine kun je de lastige en stoffige schuurklussen snel klaren. Er is voor elk type schuurklus een ander…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.