Stukadoren: repareren van buitenpleisterwerk

Stukadoren: repareren van buitenpleisterwerk Scheuren in het pleisterwerk op een gevel van metselbaksteen, kan vaak een storende factor zijn voor de eindgebruiker. Repareren van scheurvorming is dan een prima oplossing om de gevel weer een mooie esthetische uitstraling te geven. Maar vaak komt er meer bij kijken dan enkel het repareren van de pleisterlaag. Waar moet er op gelet worden en hoe kunt u er zoveel mogelijk aan doen om herhaling van scheurvorming te voorkomen? De beste manier om scheurvorming zoveel mogelijk te beperken, gebeurt eigenlijk al wanneer een pleistersysteem op de metselbakstenen gevel wordt aangebracht. Tijdens het pleisteren worden scheurgevoelige plekken gewapend met wapeningsweefsel. Denk bijvoorbeeld aan hoeken van gevelopeningen (deur- en raamkozijnen) en overgangen in de ondergrond van verschillende materialen. Verder worden aansluitende bouwdelen vrijgesneden en afgekit, om zoveel mogelijk spanning in het geveloppervlak te voorkomen. Maar ook wanneer het bestaande pleisterwerk scheurvorming gaat tonen, zijn er mogelijkheden om deze te herstellen.

Repareren van scheurvorming in het pleisterwerk

Grote scheuren die niet doorlopen in de ondergrond en niet gepaard gaan met een gebrek aan hechting op de ondergrond, kunnen op twee verschillende manieren worden gerepareerd. De pleisterlaag zal moeten worden uitgekapt tot op de metselbakstenen ondergrond. Dit kan in een wigvorm of een V-vorm.

Normaliter worden deze scheuren zo’n 300 mm breed uitgekapt tot op de metselbakstenen ondergrond. En als men dan toch bezig is om het pleisterwerk te repareren, is het verstandig om het pleisterwerk ook te controleren op losse delen. Deze losse delen kunnen dan ook worden uitgekapt tot op de metselbakstenen ondergrond. Zorg aansluitend dat het oppervlak schoon en vooral stofvrij is, voordat er wordt aangevangen met de pleisterwerkzaamheden. Wanneer dat is gecontroleerd en de ondergrond draagkrachtig is, kunnen de kaal gekomen plekken worden gerepareerd met een lichtgewicht en spanningsarme basispleister in combinatie met wapeningsgaas. Knauf heeft bijvoorbeeld een basismortel genaamd LFP 235. Ook leveren zij Autex Super, wat een alkalibestendige wapeningsweefsel is.

Dit wapeningsweefsel kan op maat gesneden worden, zodat deze in de basislaag opgenomen kan worden. De aan te brengen laagdikte van de pleister, kan aangepast worden aan de bestaande laagdikte. Een minimale pleisterlaag van 12 mm is echter wel vereist. Wanneer de pleister (in combinatie met het wapeningsweefsel) is aangebracht, dient de sinterhuid verwijderd te worden en kan de pleister volledig gedroogd worden.

Omdat reparatieplekken vaak zichtbaar blijven, is het te adviseren om het bestaande en gerepareerde pleisterwerk over te trekken met een dunne cementgebonden pleister. Belangrijk is dan wel dat de volledige ondergrond schoon en draagkrachtig is. Een verfsysteem zou bijvoorbeeld verwijderd moeten worden, om een draagkrachtige ondergrond te krijgen. Wanneer de ondergrond is beoordeeld en draagkrachtig is bevonden, kan een cementgebonden pleister in een laag van 3 tot 5 mm worden aangebracht. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Knauf SM 700. Dat is een hecht- en renovatiemortel, die bij uitstek geschikt is voor een dergelijke toepassing.

Scheuren in het pleisterwerk en de metselbakstenen ondergrond

Scheuren in het pleisterwerk kunnen worden veroorzaakt door werking of zetting van de ondergrond. Wanneer de scheuren worden uitgekapt en er ook een scheur in de metselbakstenen ondergrond zichtbaar wordt, zou het metsel- en voegwerk eerst hersteld moeten worden. Het nieuw aan te brengen metselwerk zou vertand aangeheeld en hersteld moeten worden. Na een minimale droogtijd van zes weken, kan er hersteld worden middels een pleistersysteem. Hiervoor kunt u dezelfde richtlijnen gebruiken, zoal genoemd bij Repareren van scheurvorming in het pleisterwerk.

Naslagwerken

Het is altijd verstandig om de NPR 3924 (Nieuwe Praktijkrichtlijn voor Stukadoorswerk Buiten) na te slaan voor meer uitgebreider informatie. Hetzelfde geldt voor de technische bladen van de genoemde producten.
© 2014 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stukadoren - Het pleisteren van de plintStukadoren - Het pleisteren van de plintBuitenpleisterwerk heeft veel aandacht nodig. Vooral wanneer het gaat om het pleisteren van een zogeheten plint. Hierbij…
Stukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonStukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonWanneer een buitengevel gepleisterd moet worden, denkt men vaak aan standaard vlak pleisterwerk op cementgebonden basis.…
Stukadoren: Buitenpleisterwerk en optrekkend vochtStukadoren: Buitenpleisterwerk en optrekkend vochtHet pleisteren/stukadoren van een buitengevel, wordt vaak gedaan uit het oogpunt van esthetica. Maar een buitenpleisters…
Buitenpleisterwerk op metselwerkBuitenpleisterwerk op metselwerkBij het pleisteren van een buitengevel komt veel kijken. Niet alleen de verschillende type mortels spelen een rol, maar…

Hoe ontwerp je een ergonomische keuken?De keuken is een plek waar je dagelijks aan het werk bent. In de eerste plaats natuurlijk om te koken, maar gedurende de…
Het aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpadHet aanleggen van een grindpad hoeft niet duur te zijn. Zeker niet wanneer u er voor kiest om het zelf aan te leggen. He…
Bronnen en referenties
  • NPR 3924
  • Knauf
Reactie

Johan, 29-07-2016
De uitleg is wat onduidelijk. Wanneer plaats je de wapeningsweefsel en de sm700 komt boven op de lfp235? Deze sm700 kan dan weer geverfd worden? Reactie infoteur, 28-09-2016
Beste Johan,

Er komt een stuk wapeningsweefsel in de LFP 235 (ongeveer 2/3e van de laagdike). Als deze gedroogd is, kan de gevel worden overgetrokken met SM 700. Wanneer de SM 700 volledig droog is, kan hier een dampopen verfsysteem overheen.

Hopelijk wat duidelijker geworden?

Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.