Stukadoren - Gips (en tegelwerk) in de badkamer

Stukadoren - Gips (en tegelwerk) in de badkamer Juist wanneer de economische recessie toeslaat, worden vele taken zelfstandig uitgevoerd om geld te besparen. Zo ook bijvoorbeeld het opknappen van de badkamer. Hier bestaan echter veel verschillende meningen over betreffende het toe te passen materiaal en de mogelijkheden om het tot een goed eindresultaat te brengen. In dit artikel worden enkele voorbeelden en randzaken behandeld, om zo goed mogelijk werk te kunnen leveren. Want een goed en doordachte manier van werken, zorgt voor optimale duurzaamheid en plezier van uw werk.

Het pleisteren van de badkamer

Wanneer u uw badkamer wilt voorzien van een pleister, zult u zich veelal richten tot de specialisten (stukadoor, tegelzetter, bouwmarkt, handelaar) om hier een goed advies over te krijgen. Vaak ontstaat er dan een discussie of het mogelijk is een gipsgebonden pleister in de badkamer toe te passen. Wellicht moet u overstappen op een cementgebonden product?

Gips- of cementgebonden pleister?

Een veel voorkomende misvatting is dat er te allen tijde een cementgebonden pleister moet worden toegepast en dat een gipsgebonden materiaal absoluut niet in de badkamer kan worden toegepast. Een gipsgebonden pleister kan namelijk prima in de badkamer worden toegepast, want gips is van nature een ademend materiaal. Dat wil zeggen dat het vocht(igheid) kan opnemen en afstaan. Dat wil niet zeggen dat het geschikt is op plekken waar directe spatwaterbelasting een rol speelt (zoals de douchehoek). Op deze plekken zal de pleister beschermd moeten worden met bijvoorbeeld een tegelafwerking of met een daartoe geëigend verfsysteem van bijvoorbeeld Sigma of Sikkens. Wanneer een klusser kiest voor het toepassen van een gipsgebonden pleister in de badkamer, dient er in ieder geval voldoende ventilatie in de badkamer aanwezig te zijn, hetzij een natuurlijke of mechanische ventilatie. Dit dient zowel tijdens als na de werkzaamheden aanwezig te zijn en om gunstig klimaat te bewerkstelligen.

Tegelwerk op een gipsgebonden pleister

Wanneer op plaatsen directe spatwaterbelasting verwacht kan worden, wordt de pleisterlaag doorgaans voorzien van een tegelafwerking. Ook hierin zijn wat vuistregels voor in acht te nemen:
  • Wanneer men tegelwerk wil toepassen op een gipspleister, dient de minimale laagdikte van de toegepaste pleister minimaal een centimeter te bedragen. Dit heeft betrekking op de treksterkte van de tegellijm. De treksterkte is tegenwoordig zo groot, dat een minimale pleisterlaag losgetrokken kan worden van de ondergrond. Het gevolg hiervan is dat het pleisterwerk inclusief tegelafwerking los komt van de ondergrond..
  • De pleisterlaag (zowel gipsgebonden als cementgebonden) dient volledig droog te zijn, voordat het tegelwerk geplakt kan worden. Het vocht dat in de pleister zit, droogt naar binnen toe uit. Op het moment dat het vocht nog in de pleister zit en de tegels al op de pleister zijn geplakt, zal het vocht het tegelwerk “van de muur afdrukken”. De droogtijd van een gipsgebonden pleister bedraagt tussen de 5 en de 30 dagen. Dit is afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte en de mogelijkheden om te ventileren.

Voor een pleisterlaag onder tegelwerk heeft u dus een minimale laagdikte van 10 mm nodig. Fabrikant Knauf heeft voor deze toepassing geschikte pleisters zoals Goldband (handpleister) of MP 75 (machine pleister). Ook een fabrikant als Gyproc heeft hier passende oplossingen voor.

Hoge bouwsnelheid

Omdat de bouwsnelheid de laatste jaren erg is toegenomen en sommige klussers een beperkt tijdsbestek hanteren voor het uitvoeren van betegelde wanden, is het vaak ongewenst om een lange droogtijd in acht te nemen. Om de tijdsplanning te halen en het pleisterwerk toch voortijdig te voorzien van tegelwerk, neemt de klusser vaak het nodige risico om aan deze minimale tijdsplanning te voldoen. In zo’n geval is het raadzaam om over te stappen op speciale pleisters met een snelle droogtijd.

”Snelle pleister” ten behoeve van tegelwerk

Fabrikant Knauf heeft hiervoor een product in de handel, namelijk LSP 650. Dit is een cementgebonden pleister met de eigenschap snel hard te worden. Hierdoor kan het ook snel worden voorzien van tegelwerk. Deze speciale “tegelpleister” kan van 3 tot 30 mm worden verwerkt en is na slechts 3 uur te voorzien van een tegelafwerking. De prijs is uiteraard hoger dan de reguliere cement- en gipsgebonden pleisters. Gezien de tijdswinst die met een dergelijk product te behalen valt, is de meerprijs in mijn optiek te rechtvaardigen.

Naslagwerk en meer informatie

Voor de verwerking van de bovenstaande materialen (en het toepassen van eventuele voorstrijkmiddelen), kunt u de website van Knauf raadplegen en de gips- en cementwijzer van bekijken. Fabrikant Ardex heeft ook een alternatief voor de bovengenoemde toepassing.
© 2013 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stukadoren - Stappenplan voor stucwerk binnenshuisStukadoren - Stappenplan voor stucwerk binnenshuisSteeds meer klussen in en rond het huis worden uitgevoerd door bewoners zelf. Ook het stukadoorswerk wordt steeds minder…
Stukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonStukadoren - Buitenpleister met blokkenpatroonWanneer een buitengevel gepleisterd moet worden, denkt men vaak aan standaard vlak pleisterwerk op cementgebonden basis.…
Stukadoren: Welke gipspleister heb ik nodig voor binnen?Stukadoren: Welke gipspleister heb ik nodig voor binnen?Er zijn vele soorten en typen gipsgebonden pleisters te verkrijgen in de bouwmarkt en bij de bouwmaterialenhandel. Er zi…
Stukadoren: Buitenpleisterwerk en optrekkend vochtStukadoren: Buitenpleisterwerk en optrekkend vochtHet pleisteren/stukadoren van een buitengevel, wordt vaak gedaan uit het oogpunt van esthetica. Maar een buitenpleisters…

Buitenpleisterwerk op metselwerkBuitenpleisterwerk op metselwerkBij het pleisteren van een buitengevel komt veel kijken. Niet alleen de verschillende type mortels spelen een rol, maar…
Slim besparen door simpele zon-verwarming met oude blikjesSlim besparen door simpele zon-verwarming met oude blikjesEr zijn wel wat artikelen, boeken, websites en TV programma’s over bezuinigen. Waar kan je allemaal nog meer op besparen…
Bronnen en referenties
  • Knauf
  • Ardex
  • Gyproc
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.