Rookmelders: 5 euro die je leven kunnen redden

Rookmelders: 5 euro die je leven kunnen redden Ook onze neus slaapt 's nachts: brandlucht nemen we meestal pas waar als het al te laat is. Een rookmelder is dan ook absoluut een waardevolle investering. Met ingang van januari 2003 is installatie van rookmelders verplicht in nieuw te bouwen woningen. Maar die verplichting geldt ook als u een fikse verbouwing uitvoert in een oudere woning.

Alarm door spanningsverschillen

De kleine ronde apparaten werken op fotocellen. Een lichtbron is met een sensor verbonden die als gevolg van rook een spanningsverschil veroorzaakt en dan alarm slaat. Voor ongeveer vijf euro heb je al zo’n apparaat dat je bijvoorbeeld kunt kopen bij de bouwmarkt of doehetzelfzaak. Waar voor je geld dus!

Giftige gassen kunnen in enkele ogenblikken fataal zijn

Wanneer het rookalarm afgaat, is het voorbij met de diepe slaap. De hoge luide pieptoon laat zich qua beleving misschien het best vergelijken met de fluit van onze vroegere stoomlocs, maar dan indringender. Gelukkig maar, want alleen zó kan het alarm levens redden. Brandlucht nemen we tijdens onze slaap erg laat waar en dat kan al snel fataal zijn. Slechts 100 gram verkoold kunststof, bijvoorbeeld van een brandende televisie, is al voldoende om een 85 vierkante meter grote woonruimte met uiterst giftige gassen te vullen.

Die giftige gassen kunnen iemand in korte tijd bewusteloos maken en diens longen onherstelbaar aantasten. Zelfs als men door de brandweer nog levend geborgen wordt, kunnen de gevolgen van het inademen van giftige rook fataal zijn.

Kies batterijen met lange levensduur

Beste keus zijn rookmelders die gebruik maken van batterijen met een lange levensduur omdat die batterijen pakweg tien jaar niet vervangen hoeven te worden. De prijs van dergelijke rookmelders bedraagt enkele tientjes. Goed en goedkoop is bijvoorbeeld ook het optische rookmelderssysteem van Ikea maar de batterij daarvan moet wel elke 2 tot 3 jaar worden vervangen.

Zijn rookmelders verplicht voor de brandverzekering?

Op fora over brandpreventie maar ook in verzekeringskringen wordt gewaarschuwd voor dubieuze internetaanbiedingen. Op internet wordt onder meer het gerucht verspreid dat zonder registratie en zonder de aantoonbare aanwezigheid van rookmelders, er bij brand geen verzekeringsdekking zou bestaan. Maar dat zijn onjuiste berichten. Een wettelijke verplichting voor de registratie van rookmelders bestaat niet.

De belangrijkste tips

  • De minimale prestatie-eigenschappen waaraan rookmelders moeten voldoen, zijn volgens DIN-kwalificaties vastgelegd. Volgens die normering moet ten minste 30 dagen voordat de batterij moet worden vervangen, een repeterend geluidssignaal klinken. Daarnaast moet ervoor gezorgd zijn dat vuil en insecten niet kunnen binnendringen;
  • Rookmelders werken dus op batterijen. Controleer regelmatig of die nog werken;
  • In kleine appartementen (tot ca. 25 m²) volstaat één rookmelder. Bij grotere woningen kan men het beste één in elke kamer en één in de hal aanbrengen;
  • Rookmelders worden aan het plafond bevestigd. Wie geen boorgaten wil, kan ze ook met “powerstrips” vastkleven;
  • Rookmelders moet je niet in de badkamer of keuken installeren want stoom kan vals alarm veroorzaken.

Elektrische apparaten zijn de belangrijkste brandoorzaak

Elektriciteit blijft met afstand de grootste risicofactor voor branden. Dat kan worden afgeleid uit diverse verzekeringsstatistieken. Alle elektrische apparaten zijn potentiële ontstekingsbronnen. Daarom moet men met enige zaken rekening houden:

  • trek de stekker uit als je een apparaat niet meer gebruikt;
  • laat elektrische apparaten nooit onbewaakt "aanstaan";
  • als je de woning verlaat, schakel dan bij voorkeur alle elektrische apparaten uit;
  • “Hang” niet te veel stroomverbruikers aan eenzelfde aansluiting, bijvoorbeeld meervoudige stekkerdozen.

De gevaren van brandrook

Meer dan 80 procent van de doden bij woningbrand, sterft niet door direct vuur, maar door de brandrook. Men gaat ervan uit dat 2-3 ademteugen volstaan om bewusteloos te raken. Daarna is ontsnappen niet meer mogelijk. Als je niet door derden gered wordt, ben je verloren.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rookmelders en andere brandbeveiliging verplicht stellenIn ieder huis zouden rookmelders moeten zitten of een andere vorm van brandpreventie. De kans op brand in uw woonhuis is…
Brandpreventie met rookmeldersEen rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden en bedrijf zou moeten werken met roo…
Waarom rookmelders in huis installeren?Zodra u brand in huis ziet ontstaan is er voldoende tijd om te vluchten. Helaas blijkt in de praktijk dat bewoners vaak…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…

Maak snel en gemakkelijk je eigen vouwgordijn!Vouwgordijnen zijn tegenwoordig de perfecte manier om privacy te creëren in je woning. Daarnaast is een vouwgordijn ook…
Hoe creëer je meubels met een ''old look''?Zie je ze ook wel eens, van die meubels die eruit zien alsof ze al eeuwen oud zijn? En denk je dan: ''Dat is mooi, dat w…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.