Semi-verplaatsbare airco installeren

Wie hoopt er nu niet op dat deze zomer de temperaturen eindelijk nog eens de pan uit swingen? Maar eens dit ook het geval is, is een koele ruimte een vaak meer dan welkome afwisseling. Wil je echter nu eens in de woonkamer en dan weer in een studeerkamer de temperatuur perfect onder controle houden? Dan is een verplaatsbare airconditioner de ideale oplossing. Het toestel verlaagt namelijk zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in de ruimte in kwestie. Zo creëert het een behaaglijk binnenklimaat. De warme, vochtige lucht wordt dan via een afvoerslang naar buiten geleid.

Ingebruikname zonder Installatie

Je kan een verrijdbare airconditioner in principe meteen in gebruik nemen, op voorwaarde dat je die dicht bij een raam of een schuifraam plaatst. Je hoeft enkel de slang voor de luchtafvoer op de daarvoor bestemde opening op de achterkant van de airconditioner te bevestigen. Op het andere uiteinde van de slang monteer je dan het hulpstuk voor de luchtafvoer via een venster. Vooraleer het toestel in te schakelen steek je dan enkel de afvoerslang met het uiteinde tussen het licht openstaande raam.
Met de meegeleverde zuignapjes kan je voorkomen dat je raam daardoor telkens opnieuw open gaat.

Semi-permanent Installeren

Ben je van plan om je aangeschafte (verrijdbare) airco steeds in dezelfde ruimte te gebruiken, dan kan je die ook gerust op een semi-permanente manier installeren. Dat betekent dat je een gat in de muur, het houten frame van een raam of in het venster zelf maakt om de warme en vochtige lucht via de slang naar buiten af te voeren. Let er op dat je dat gat minimum 30 en maximum 120 cm boven de vloer maakt en houd er ook rekening mee dat je airco minstens 30 cm van de muur af moet staan. Respecteer bij het aftekenen bovendien de diameter van de afvoerslang die in de handleiding van je airco vermeld staat.

Tips voor optimaal functioneren

  • Sluit ramen en deuren van de te klimatiseren ruimte,
  • Bescherm de te koelen kamer zoveel mogelijk tegen direct zonlicht.
  • Plaats geen voorwerpen op de airco en blokkeer nooit de luchtaanzuiging en de luchtafvoer.
  • Vermijd warmtebronnen binnen de gekoelde ruimte.
  • Bereken vooraf de inhoud van de te koelen ruimte. O.a. afhankelijk daarvan zal men je de geschikte airco kunnen aanraden zodat je niet met een te lage koelcapaciteit opgescheept zit.

Gat maken

Controleer eerst of er geen leidingen lopen. Ook zonder beitelhamer kan je een gat maken in je muur voor de afvoerslang van dit toestel. Boor zoveel mogelijk gaten op de afgetekende cirkel en gebruik beitel en moker om het gat verder uit te kappen. Bescherm je vloerbekleding met een stuk plastic folie.

Flens aanbrengen

Eens het gat gemaakt is, breng je er de kunststof flens in aan. Schuif die helemaal in de opening en schroef die eventueel ook vast. Teken daarvoor af op de muur door de voorgeboorde schroefgaatjes, boor voor en breng pluggen in die gaten aan. Schuif daarna de aangesloten afvoerslang in de flens vast.

Deksel op flens

Wanneer de afvoerslang van de airconditioner niet op de flens bevestigd is, kan je het gat in de muur of het venster afsluiten door het deksel op de flens te zetten. Zo zit het gat toch steeds proper afgedekt en zal er ook geen ongewenste koude lucht binnenglippen in periodes dat je airco opgeborgen is.

Eerste keer met water vullen

De airco van Delongi bijvoorbeeld is uitgerust met een tank. Vul je die met water, dan zorgt dat voor een groter koelingsvermogen. Bovendien maakt het toestel dan ook minder lawaai en verbruikt het minder elektriciteit. Het water doet de temperatuur van de onderdelen van het toestel die verhit worden dalen en wordt als waterdamp afgevoerd. Gemiddeld is een tank na 8 uur werken leeg. In dat geval zal het toestel automatisch verder op lucht functioneren. Via het voorpaneel van de airco kan je de tank eruit halen. Haal er de flexibele slang uit om die te vullen. De tank moet namelijk tijdens het vullen op de grond blijven staan.

Airco inschakelen

Om de airconditioner manueel te bedienen, zet je de programmeringsknop op de stand 'on'. Nu zijn heel wat airco's ook uitgerust met een timer, zodat je die kan programmeren om op verschillende vaste tijdstippen automatisch aan en terug af te slaan. Stel de werkingsperiodes in. Je kan eveneens opteren om de luchtvochtigheid aan te passen of op vriesstand te zetten voor snelle afkoeling van de ruimte.

Klimatiseren of ventileren

Met een toestel als dit heb je de keuze tussen klimatiseren of ventileren. Telkens kan je de airco dan instellen op een minimum of een maximum stand. Maak je keuze met de functieschakelaar en stel daarna ook de gewenste temperatuur in door de thermostaatknop in de gewenste stand te draaien,

Onderhoud

Elk toestel vraagt onderhoud, eveneens de airco:
  • Trek steeds eerst de stekker uit, vooraleer je het toestel gaat schoonmaken.
  • Gebruik een vochtige en daarna een droge doek om het toestel schoon te maken. Afwassen met water is af te raden.
  • Reinig de stoffilter van de airco om de 2 weken met een stofzuiger of door die uit te spoelen in lauw water. De zuiveringsfilter maak je het best elke week schoon met een stofzuiger.
  • Laat minstens één keer per maand de opvangbak van de airco leeglopen.
  • Ontkalk het toestel na ieder seizoen met de meegeleverde ontkalkingsvloeistof (alleen op lucht-/watergekoelde toestellen).

Veiligheid

Zoals met elk apparaat, dien je de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Enkele hiervan zijn:
  • Sluit je airco altijd aan op een goed functionerende aardleiding.
  • Vermijd verlengsnoeren.
  • Zet geen zware of warme voorwerpen op het apparaat.
  • Maak minstens elke week de filters schoon.
  • Maak het condenswaterbakje en de opvangbak leeg alvorens de airco te transporteren.
  • Wacht na een transport minstens één uur om de airco opnieuw aan te zetten.

Merken

Enkele gangbare merken zijn:

  • Fujitsu
  • LG
  • IGeneral
  • Daikin
  • Delonghi
  • Amcor
  • Zibro
  • Maxicool
  • Firstline
  • Samsung
  • Bosh
  • enz.

U heeft reeds een semi-mobiele airco vanaf 300 euro.
© 2013 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Airconditioning kopen en installeren, waar let je op?Een airconditioning kan erg prettig zijn in huis. Zowel in de zomer als in de winter kan een airco de lucht koelen en ve…
Verschillende soorten Airco voor in huisIn de zomer hebben veel mensen behoefte aan verfrissing. Men kan dan overwegen om een airconditioning, ook wel airco of…
Airco kopen: waar moet je op letten?In de zomer kan het enorm warm zijn in huizen en kantoren. Met name na een paar weekjes zon worden de muren ook steeds w…
Airco, koelte in huis op warme dagenAirco, koelte in huis op warme dagenAirco in de auto hebben we al jaren, maar we schaffen ook steeds vaker airco in huis aan. Zie menig airco-unit aan de bu…

Kelder waterdicht makenAls je last hebt van vochtproblemen in de kelder door optrekkend vocht dan kun je daar iets aan doen. Vochtbestrijding k…
Onderhoud en opknappen van tuinmeubelenNiets is zo vervelend als er achter komen dat je tuinset smerig is op het moment dat je het eigenlijk wilt gebruiken om…
Bronnen en referenties
  • www.gamma.be
  • www.dobbit.be
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.