Gipswand zetten: hoe zet je een gipswand?

Gipswand zetten: hoe zet je een gipswand? Heb je een ruimte welke je netjes wilt maken, dan kun je voor de bestaande stenen of betonnen muur een gipswand zetten. Dit zorgt ervoor dat het grillige aangezicht van de ruimte verdwijnt, zodat alles er strak en mooi uitziet. Daarnaast heb je de mogelijkheid om handig een tussenwand te plaatsen, zodat je bijvoorbeeld twee kinderkamers kunt realiseren. Hoe kun je handig zelfstandig een gipswand plaatsen?

Gipswand zetten


Lichte belasting

Niet iedere vloer kan zomaar een aanvullende wand dragen. Denk aan een houten vloer. Daar kun je niet zomaar een bakstenen wand opzetten, juist omdat de vloer dan gaat doorzakken en de wand gaat scheuren. Het is dus van belang om een gunstige lichte constructie op de vloer te zetten, waardoor de bestaande vloer de huidige vorm behoudt. Gips is een relatief licht materiaal. In combinatie met isolatie en de stelelementen belast het de vloer niet drastisch. Jij kunt daarmee goed wanden afwerken en een tussenwand plaatsen. Waaruit wordt de gipswand opgebouwd en hoe plaats je het verder?

Hoe is het opgebouwd?

Er zijn een tweetal situaties aangaande de opbouw van de wand. Je moet aan het volgende denken:

Tegen een bestaande wand

De wand wordt feitelijk niet aan die bestaande muur vast gemaakt, echter aan de vloer, plafond en overliggende wanden. De elementen kunnen wel tegen de muur worden aangezet, echter dan dient er contactfolie te worden toegepast om overdacht van geluid te voorkomen. Eenmaal gesteld wordt isolatie aangebracht, waarna de gipsplaten er tegenaan worden gesteld.

Een tussenwand

De elementen worden gesteld tussen de vloer, het plafond en overliggende muren. Aan beide zijden worden gipsplaten aangebracht met daartussen isolatie om geluidsoverdracht van kamer naar kamer te voorkomen.

Aftekenen

Zowel op de vloer, aan de wand als plafond moeten er stelelementen worden aangebracht, waaraan de gipsplaten worden vastgemaakt. Die elementen dienen uiteraard exact horizontaal en verticaal te worden gesteld, zodoende dat de wand haaks en recht staat. Daartoe kun je handig gebruik maken van een laserwaterpas. Volg de aangegeven rode lijn en teken her en der die lijn af. Doe dat voor de vloer, plafond en wanden in een keer. Op die manier weet je zeker dat de te stellen stelelementen exact haaks komen te staan en recht uitgelijnd zijn.

Elementen op lengte maken

Heb je de juiste lijn afgetekend dan kun je de exacte maat eveneens opmeten. De elementen zijn gemaakt van metaal en dus moet je het met een blikschaar op de juiste lengte maken. Je kunt het niet in een beweging afknippen, omdat daardoor de elementen verbuigen. Knip de zijdelingse randen in, waarna het element wordt gebogen en afbreekt. Nu kun je de elementen stellen langs de reeds afgetekende lijnen. Zorg ervoor dat je alle bestaande raakvlakken afplakt met zogeheten akoestische tape.

Stellen en vastmaken elementen

Leg de eerste element langs de horizontale lijn op de vloer en boven aan het plafond. Het element maak je om de tachtig centimeter met schroefjes vast, waarbij je uiteraard bij deuropeningen geen element aanbrengt. Doe hetzelfde voor de verticale delen, ook deze worden om de tachtig centimeter vastgemaakt. Controleer extra met een hand waterpas of de verticale drager werkelijk verticaal staat. Stel om de zestig centimeter een verticaal element (ga je achteraf betegelen dan moet je de elementen om de dertig centimeter aanbrengen). Tussen overgelegen wanden kun je nu hetzelfde doen door elementen aan te brengen voor een tussenwand. Zorg er altijd voor dat leidinggaten op dezelfde hoogte zitten. Het framewerk voor de gipswand is gereed en dus kunnen de gipsplaten worden aangebracht.

Isolatie bestaande wanden en tussenwand

Om geluidsoverdracht en eventueel warmteverlies te voorkomen dient er isolatie te worden toegepast. Dit kan bijvoorbeeld een steenwol isolatie product zijn. Kijk daartoe bij de groothandel welke materialen je het beste kunt toepassen. Uiteraard breng je de isolatie tegen de bestaande muur aan voordat je de gipsplaten aanbrengt. Bij de tussenmuur breng je echter eerst één zijde van de gipswand aan, waarna je de isolatielaag aanbrengt. Achteraf breng je de gipsplaten aan de andere zijde aan.

Aanbrengen gipsplaten

Gipsplaten moeten niet strak op de vloer of tegen het plafond worden aangezet. Stel de gipsplaten op een stukje gipsplaat welke je achteraf verwijdert, zodat vocht geen kans heeft om omhoog te trekken. Dit is dus een stuk bescherming van de wand. Snijdt de platen op juiste lengte (rekening houdend met de vrije verticale ruimte) en plaats deze tegen de eerste elementen. Maak de elementen om de vijfentwintig centimeter vast, echter maak het alleen maar vast aan de verticale elementen. Gebruik daartoe speciale gipsplaatschroeven om schade aan de platen te voorkomen.

Gipswand zetten en afwerken

Zijn alle gipsplaten gesteld dan heb je al een mooi resultaat. Toch wil je ook de naden netjes afwerken. Vul daartoe de naden en schroefgaten met een gipsplaatvuller. Doe daarop een nadenband en bescherm de hoeken met een beschermingsprofiel. Daarna kun je met de wand doen wat je wilt. Ga je het stucen of schilderen dan moeten de platen vooraf worden bewerkt met een voorstrijkmiddel. Werk daarna verder de wand af.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een scheidingswand?Als medewerkster in een doe het zelf centrum, wordt mij regelmatig uitleg gevraagd hoe mensen dingen het beste kunnen do…
Hoe isoleer ik een zoldervloer?Door de zoldervloer te isoleren kun je veel geld besparen op de energierekening. Dit kan gauw oplopen tot enkele honderd…
Isolatie: isoleren van de bodem en vloerIsolatie: isoleren van de bodem en vloerEr kan flink geld bespaard worden door de vloer en bodem in een huis te isoleren. Door deze isolatie verlaat veel minder…
Bijzondere vloerisolatieVloerverwarming is een effectieve manier van verwarmen. Maar een vloerverwarming aanleggen bij bestaande woningen is een…

Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?Een gootsteen ontstoppen kan je op veel manieren doen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit moet. Ik leg jou de meest h…
Een boom omzagenEen boom omzagenMooi die boom voor je huis. Totdat die boom zo groot wordt dat hij je al het zicht ontneemt, ernstig begint over te hell…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vierdrie, Rgbstock
  • http://www.karwei.nl/advies-en-inspiratie/gipsplaten-afwerken/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.