Simpele tips om makkelijk geld te besparen

Simpele tips om makkelijk geld te besparen De kinderen hebben een nieuwe jas nodig. Of schoolboeken. De wasmachine is kapot en de auto moet ook nodig naar de garage. Kortom, de uitgaven lopen op. Hoe ga je daar mee om en waar haal je het geld vandaan? Met deze simpele tips is besparen wel heel gemakkelijk! Zonder het te voelen bespaar je zo honderden euro's.

Doe boodschappen met lijst en met haast

Met een boodschappenlijstje koop je minder, dan als je zonder naar de supermarkt gaat. Als je ook nog eens boodschappen doet terwijl je in tijdnood zit, weet je zeker dat je geen overbodige zaken meeneemt.

Lenen

Waarom iets kopen als je het ook kunt lenen? In plaats van een boek kopen, kun je naar de bibliotheek. Voor speelgoed is er de speelotheek, inderdaad hetzelfde principe. Je huurt daar speelgoed en brengt het terug als de kinderen er op uitgekeken zijn. En wat dacht je van kleding? Bij een feestje kun je ook in de kledingkast van goede vrienden duiken (en zij bij jou). Het is namelijk zonde om voor een avond een jurk of stropdas te kopen.

Stop met emotioneel shoppen

Hou eens bij waar het geld heen gaat en je zult zien dat er stiekem heel wat uitgegeven wordt aan het emotionele shoppen. Kleding of een crème omdat we ons down voelen. Een tijdschrift of boek om te kunnen ontspannen. Een cd omdat we het verdient hebben. Stop daarmee!

Eet minder vlees

Vlees is de grootste uitgave op ons boodschappenlijstje. Door minder vlees te eten, bijvoorbeeld 3 keer per week in plaats van elke avond, bespaar je veel geld. En het is nog goed voor het milieu ook!

Bespaar op de uitjes van de kinderen

Is het echt zo nodig om elke maand naar het pretpark te gaan? Of naar het zwembad? Of de film? Ouders zijn snel geneigd om dingen met kinderen te ondernemen die geld kosten, maar er is genoeg te doen dat gratis is. Kinderboerderij, naar het bos, speurtocht door het huis of in de achtertuin, knutselen, filmavond op de bank.... Er is genoeg te bedenken.

Neem lunch mee

Neem je eigen brood mee naar het werk of naar school. In de kantine ben je altijd duurder uit. Snel rekensommetje: stel je geeft 2 euro per dag uit aan eten en drinken op je werk. Als je 4 dagen per week werkt is dat 8 euro per week, 32 euro per maand en 384 euro per jaar.

Verkopen

Er staan genoeg spullen in huis die je niet meer gebruikt of zelfs niet meer nodig hebt. Verkoop het via internet of op de rommelmarkt.

Kritisch door je huis

Hoe lang sta je onder de douche? Hoe hoog staat de kachel? Doe je 's avonds de gordijnen dicht om het warm in huis te houden? Door minder water te gebruiken de kachel een graadje lager te zetten, bespaar je geld. En let ook op de radiator: stofzuig een keer per jaar er achter. Zo haal je het stof daar weg en kost het minder energie om op te warmen. Draai 's avonds de verwarming laag naar zo'n 15 graden, ook op die manier bespaar je veel geld. Het is een misvatting dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent omdat de kachel hard zou moeten werken om het huis op te warmen.

Sla groot in

Voedsel wat (zeer) lang houdbaar is, kun je groot inslaan bij acties van supermarkten. Denk aan limonade, pasta, rijst en soepen.

Koop producten van het seizoen

Je bespaart veel geld door seizoensproducten te kopen. Als je ook nog eens let op lokale producten, ben je helemaal goedkoop uit. Simpel, want het hoeft niet van ver gehaald te worden. Boerenkool en pompoen zijn in de winter dus goedkoper dan in de zomer.

Hang de natte was op

Door de natte was aan de waslijn te hangen, bij voorkeur buiten, bespaar je de kosten van het gebruik van de wasdroger. Maar je kleding gaat ook nog eens langer mee, wat ook weer geld scheelt.
© 2013 - 2024 Mikster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Kleine besparingen hebben geen zinKleine besparingen hebben geen zinBesparen door iets goedkopere merken boodschappen te kopen heeft weinig effect. Consumenten focussen zich teveel op de k…
Zuinig zijn is een manier van levenZuinig omgaan met geld voorkomt financiële zorgen. Zuinig leven is altijd goed nadenken voordat u geld gaat uitgeven. De…
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…

Amper stookkosten, en toch de gehele winter lekker warmmijn kijk opAmper stookkosten, en toch de gehele winter lekker warmTijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bed…
Leefpatroon en financiën anders bekekenLeefpatroon en financiën anders bekekenVeel mensen hebben er niets meer, of zeggen er niets mee te hebben … luxe en geld! Toch willen we allemaal genoeg geld h…
Mikster (27 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.