Permanent wonen in een recreatiewoning

Permanent wonen in een recreatiewoning Een recreatiewoning is niet bestemd om permanent in te wonen. Toch worden deze huizen wel permanent bewoond door de eigenaren. In bepaalde gevallen is het toegestaan. In Nederland staan ongeveer 100.000 recreatiewoningen. Veel eigenaren van deze huizen zouden graag permanent willen wonen in deze huizen. Doordat de overheid dit verbiedt moeten ze een tweede huis aanhouden om aan te kunnen tonen dat ze niet permanent in de recreatiewoning wonen.

Waarom mag u niet wonen in een recreatiewoning?

In het bestemmingsplan is dit vastgelegd. De reden is dat deze huizen zich bevinden in buitengebieden die bedoeld zijn als recreatiegebied. Door permanent bewonen van deze huizen toe te staan, neemt het aantal beschikbare recreatiewoningen voor de toerisme af. Een gevolg is dat er meer huizen moeten worden gebouwd in deze buitengebieden om recreatie toch mogelijk te maken. Door nog meer te bouwen, wordt de rust verstoord in deze gebieden.

Daarnaast is er ook nog een bouwtechnische reden. Voor huizen waar mensen echt in wonen worden andere (zwaardere) bouwkundige eisen gesteld.

Uitzondering voor permanente bewoning

Vanaf 2003 is het officieel niet meer toegestaan. Het probleem was dat na het instellen van dit verbod, veel mensen op zoek moesten naar een ander huis, met alle gevolgen van dien. Voor mensen die voor 1 november 2003 al permanent woonden een recreatiewoning, is gezocht naar een oplossing. Niet in alle gevallen kon er een oplossing worden gevonden met de bewoners.

Er is een wet in de maak om mensen toch de mogelijkheid te bieden om er te blijven wonen. Het gaat hierbij om gevallen waarbij de gemeente verzuimd heeft om een handhavingsbesluit te nemen vóór 1 januari 2010.

Recreatiewoning kopen

Het kopen van een recreatiewoning kan worden gezien als een investering. U investeert in een huis die u later mogelijk weer met een overwaarde kunt verkopen. Daarnaast kunt u inkomsten halen uit het verhuren van het huis. Een hypotheek krijgen voor een recreatiewoning is lastiger dan voor een regulier huis. Er zijn slechts enkele banken die hier geld voor willen verstrekken. De betaalde hypotheekrente is fiscaal niet aftrekbaar omdat het uw tweede huis betreft. De waarde van de woning moet u optellen bij uw vermogen in box drie van ons belastingstelsel.

Wat kost een recreatiewoning?

Een huis is goedkoper indien het officieel een recreatiewoning is. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt doordat u niet permanent mag wonen in deze huizen. Ook voor recreatiewoningen telt dat de prijs voor een groot deel afhankelijk is van de locatie.

Een huis rondom de Randstad zal duurder zijn dan een huisje in Limburg. Door de kredietcrisis is de huizenmarkt in landen als Spanje en Portugal voor recreatiewoningen ingestort. Er waren dalingen van tientallen procenten waar veel Nederlanders door gedupeerd zijn.

Hoe worden huurinkomsten belast?

De recreatiewoning wordt belast in box drie, en dat geldt ook voor de inkomsten uit verhuur. Alle huurinkomsten worden opgeteld bij uw vermogen en op die manier belast. De kosten zijn niet aftrekbaar, maar het extra geïnvesteerde vermogen verlaagd het vermogen in box drie.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningVakantiewoning: bouwen van een recreatiewoningIn Nederland zijn er ongeveer honderdduizend recreatiewoningen. Een groot aantal van deze vakantiewoningen wordt permane…
Hypotheek voor recreatiewoningHypotheek voor recreatiewoningOm voor een hypotheek voor de recreatiewoning in aanmerking te komen, zal er voldaan moeten worden aan bepaalde voorwaar…
Wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen?Wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen?In Nederland is het al jaren een punt van discussie, wel of geen permanente bewoning van recreatiewoningen toestaan. Vol…

Afvalscheiden en een duurzaam milieuAfvalscheiden en een duurzaam milieuSoms denken mensen dat het scheiden van afval onzin is, dat alles toch op één grote hoop terechtkomt, maar dat is niet h…
Goedkoop bouwen anno vandaagGoedkoop bouwen anno vandaagDe naweeën van de kredietcrisis zijn vandaag de dag nog steeds te voelen in de bouw. Hoewel de kredietcrisis begon in zo…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.