In huis, op balkon of op het terras: bloembollen

Eigenlijk is het nog te koud buiten, maar op jouw vensterbank kunnen de eerste lentebloeiers al zorgen voor fleur en kleur. Neem nu die schaal met geurende paperwhites of leuke bakjes vol hyacinten, die zorgen toch nu al voor een echt lentegevoel. Wat is er trouwens plezieriger dan te genieten aan de tuintafel op het terras tussen potten vol rijkbloeiende planten?

Zorg in de winter

Vaste planten en struiken die in een pot staan kunnen 's winters gewoon buiten blijven. Het is wel aan te bevelen om ze bij strenge vorst te beschermen met dennentakken, jute of noppenfolie. Kuipplanten (bougainvillea) zijn niet tegen vorst bestand. Laat kuipplanten zo lang mogelijk buiten staan. Pas als het gaat vriezen moeten ze naar een koele, vorstvrije ruimte verhuizen. De temperatuur in die koele, vorstvrije ruimte moet liggen tussen de 5 en de 10 graden Celsius. Je kunt de kuipplanten eerst terugsnoeien. Zo bespaar je ruimte in de winterstalling. Bladhoudende soorten moeten een lichte plek krijgen. Bladverliezende soorten (fuchsia) kunnen ook in een donkere kelder overwinteren. Ruim afgevallen blad op om ziekten te voorkomen. Laat de planten af en toe luchten en geef ze zeer matig water.

Lente in huis

Bij het voorjaar horen hyacinten. Deze bloemen brengen met hun magnifieke geur en sprekende kleur de lente in de woning. Plant de bollen in een pot, schaal of mand in zanderige grond. Natuurlijk kun je ze ook in een speciaal hyacintenglas zetten. Zorg er dan wel voor dat de onderkant van de bol het water niet raakt. Plaats de hyacinten vervolgens voor acht weken op een donkere plek waar het niet warmer wordt dan 12 graden Celsius. Geef ze regelmatig water. Wanneer er een duidelijke bloemknop voel- en zichtbaar is, mogen de hyacinten naar de kamer verhuizen.

In bakken en potten

Neem voor het terras of voor op het balkon liefst een ruime bak of pot waarin de planten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Let er ook op dat er gaten onderin de pot zitten, zodat het overtollige water goed weg kan lopen. Bedek eerst de bodem met een laagje potscherven of kleikorrels. Gebruik altijd goede, verse potgrond waar voldoende voedsel in zit voor de planten. Na ongeveer 4 weken is het voedsel in de potgrond op. Geef daarom daarna eenjarige bloeiers om de twee weken voedsel in het gietwater. Let er ook op dat de aarde in een pot 's zomers snel uitdroogt, daarom is het belangrijk om ze regelmatig water te geven.

In mand of schaal

Paperwhites, de heerlijk geurende narcissen met hun kleine witte bloemen, komen prachtig tot hun recht in een mand of in een schaal. Plant de bollen in een schaal met aarde of grind en zet ze direct in de vensterbank. Geef ze regelmatig water en na ongeveer 6 weken zullen de bloemen zich openen. Paperwhites kunnen net als hyacinten ook op water gezet worden.

Kuipplanten in het vroege voorjaar

In het vroege voorjaar kun je de kuipplanten weer wat meer water geven, zodat ze gaan groeien. Knip de planten zonodig in vorm en verpot ze in een ruimere pot. Wanneer het gevaar van nachtvorst is geweken (half mei) dan kunnen de kuipplanten naar buiten. Kies daarvoor een bewolkte dag uit. Vanaf het tijdstip dat de kuipplanten buiten staan kun je ze weer ruim water geven, met daarin elke twee weken plantenvoedsel. Het allerbeste is om te wachten met het buiten zetten van de kuipplanten tot er een periode met een paar bewolkte of regenachtige dagen voorspeld wordt. Immers de kuipplanten zijn niet gewend aan de felle zon en kunnen daardoor verbranden.

Amaryllis

Dit is een bloem uit een bloembol die heel gemakkelijk binnen in bloei kan komen. De grote, prachtig gevormde bloemen zijn een ware lust voor het oog. Plant de bollen in een ruime pot die gevuld is met verse potgrond. Ongeveer een derde van die bol mag boven de grond uitsteken. Zet de bol daarna direct in het volle licht op een warme plek. Geef hem eerst nog weinig water. Pas als je ziet dat de bol gaat groeien, kun je wat meer water geven.

Het balkon

Meestal is de ruimte op een balkon beperkt. Toch kan het iets erg moois worden door er rijke bloeiers in potten en bakken neer te zetten. Zo wordt het balkon tot een waar klein eldorado. Om een goed resultaat te bereiken moet er wel rekening gehouden worden met de omstandigheden.

Het zonnige en warme balkon

Op een warm en zonnig balkon kun je kiezen voor planten die goed tegen warmte en droogte kunnen. Lavendel, eucalyptus, dwergpalm, geraniums, rozen en bloembollen (tulpen), kunnen er goed staan.

Het halfschaduw balkon

Is er halfschaduw op het balkon, kies dan liever voor soorten zoals de hosta, fuchsia, hortensia, begonia, vlijtig liesje en bloembollen (narcissen of keizerskronen).

Plant-activiteiten in de wintermaanden

Ook in de wintermaanden is er nog volop te doen ten behoeve van de zorg voor planten. We bekijken dit per maand:

Januari

  • controleer overwinterende kuipplanten en knollen;
  • bescherm vorstgevoelige planten met stro of noppenfolie;
  • pot de amaryllisbol op en zet hem warm;
  • bestel eventueel zaden voor de moestuin;
  • voer vogels op een veilige plek;
  • maak nieuwe plannen voor het komende tuinseizoen.

Februari

  • snoei de Blauwe Regen (Wisteria);
  • bemest borders, rozenperken en de eventuele moestuin;
  • plant heesters en bomen als het niet vriest;
  • knip de uitgebloeide bloemen uit de hortensia's. Let op: knip boven de laatste knop;
  • verwijder onkruid;
  • snoei als het niet vriest de fruitbomen;
  • snoei dakbomen en bolbomen.

Maart

  • snoei rozen en laatbloeiende struiken (onder andere de vlinderstruik);
  • maak de border 'voorjaars' schoon;
  • verwijder de winterbescherming , maar pas op voor een 'late' nachtvorst;
  • zet kuipplanten, Perlargonium en Fuchsia warmer en lichter en verpot ze;
  • deel zonodig vaste planten en/of plant ze opnieuw;
  • verplant eventueel bomen, heesters en vaste planten;
  • pot zomerbollen en zomerknollen op en zet ze warm;
  • zaai groenten en eenjarige planten voor (op warmte);
  • knip oud blad van varens, siergras en bodembedekkers weg.

Veel genoegen en plezier toegewenst op terras of balkon en veel vreugde toegewenst met de fleurige vensterbank!
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Amaryllisbol, tips voor het planten en verzorgenDe Amaryllisbol, tips voor het planten en verzorgenDe Hippeastrum, die in de volksmond Amaryllis wordt genoemd, is een prachtige kamerplant. De Amaryllis werd in december…
Mooie potten en bakken voor in de tuinMooie potten en bakken voor in de tuinEen mooie plant in een pot die de tand des tijds niet doorstaan heeft of in een te kleine pot. Het kan op vele vlakken f…
Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Bloemen en planten fleuren bij veel mensen de huiskamer. Er is een grote diversiteit aan bloemen en planten te koop. Zo…
Kuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieKuipplanten in uw tuin, balkon of oranjerieVandaag de dag maken we steeds meer gebruik van kuipplanten. Vaak zijn ze exotisch, wat de nodige extra verzorging met z…

Bouwen of verbouwen: Werken met een aannemer (BE)Bouwen of verbouwen: Werken met een aannemer (BE)Bouwen of verbouwen kan op eigen houtje, maar in België besteed je de werken beter (gedeeltelijk) uit aan een geregistre…
Vruchtbare investering: vastgoed kopen in het buitenlandVruchtbare investering: vastgoed kopen in het buitenlandLandgenoten die willen investeren in vastgoed, richten hun activiteiten steeds meer op het buitenland. Zij die de komend…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.