Servies: Delfts blauw

Servies: Delfts blauw Delfts blauw is een blauw met wit gemaakt aardewerk dat erg populair is en zowel in Nederland als het buitenland erg bekend is. Het aardewerk werd gemaakt vanaf de zestiende eeuw en had haar bloeiperiode in de zeventiende eeuw. Veel mensen hebben thuis nog steeds wel een tegeltje uit die tijd. Tegenwoordig is het erg populair onder toeristen. Delfts blauw is wereldberoemd als het aardewerk dat in Delft wordt gemaakt. Het is van tinglazuur en is blauw gedecoreerd. Het heeft een lange geschiedenis, maar is de laatste decennia vooral erg gewild onder toeristen die Nederland bezoeken. Daardoor heeft de gemiddelde Nederlander er niet zo heel veel meer mee. Het hoort meer bij de folklore, net als klompen bijvoorbeeld.

Delfts blauw

De bloeiperiode van het Delfts blauw was rond de zeventiende eeuw. In de zestiende eeuw werd het voor het eerste geproduceerd. Pottenbakkers uit de zuidelijke Nederlanden, nu Belgiëm brachten het tinglazuur naar Nederland. Dit diende ter vervanging van het toen veel gebruikte loodglazuur. Het tinglazuur komt oorspronkelijk uit Italië. Omstreeks diezelfde tijd kwam er porselein vanuit China naar Nederland. dat werd hier naar toe gebracht door de Portugezen. Net name vanwege de blauwe schilderingen was het porselein erg gewild, maar alleen te betalen door de bovenklasse. Daarom begonnen pottenbakkers in Delft met het imiteren van Chinese porselein, en slaagden hier in tot op zekere hoogte.

Tegeltjes, servies en vazen

Het Delfts blauw won snel aan populariteit. In Nederland werden onder andere tegels, vazen en servies gemaakt. Aan het begin van de achttiende eeuw waren er meer dan dertig pottenbakkerijen in en rondom Delft. In veel huizen hangen nog wel tegeltjes uit die tijd aan de muur. Met behulp van mergel lukte het om de Chinese vazen goed te imiteren. De vraag naar aardewerk uit Delft nam echter aan het einde van de achttiende eeuw af omdat ook in Engeland relatief goede potten werden gemaakt. Deze waren bovendien ook nog een stuk goedkoper.

Geschiedenis Delfts blauw

Op dit moment zijn er nog maar twee bakkerijen die sinds de zeventiende eeuw al bestaan. Dit zijn De Tichelaar in Makkum en de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft. Deze laatste is de oudste en stamt uit 1653. De laatste decennia is Delfts blauw weer bezig aan een comeback, omdat het met name onder toeristen die Nederland bezoeken erg populair is. Die kopen graag een klompje, een tegeltje of een kleine molen om het thuis neer te zetten op de schoorsteenmantel. Ook is het antieke Delfts blauw erg populair. Er zijn speciale veilingen waar het antiek wordt verkocht. Ook in Delft zelf worden rondleidingen gegeven waarbij diverse belangrijke plekken worden bezocht.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatieDelfts Blauw, geschiedenis, fabrikanten en informatieDelfts blauw, antiek delfts blauw, delfts blauwe borden en vazen. Delfts Blauw, de trots van Delft. Wat is de geschieden…
Louis Regout en het zwiebelmusterserviesLouis Regout en het zwiebelmusterserviesHet blauw-witte porselein met het zwiebelmustermotief van Louis Regout laat zich makkelijk combineren met ander servies.…
Delfts Blauw is weer modeDelfts Blauw is weer modeDelfts blauw is jaren oubollig, truttig en meer iets voor oma geweest. Maar inmiddels mag Delfts blauw weer in de woonka…
Koningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningin Beatrix en een Koninklijk bord bij haar abdicatieKoningen en koninginnen, abdicaties en troonswisselingen zijn gelegenheden waarbij plateelschilders borden beschilderen…

Gasrekening verlagen met de zonneboilerGasrekening verlagen met de zonneboilerVeel mensen willen zowel hun energierekening verlagen als de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De zonneboiler is…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 10-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.