Het beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucs

Het beveiligen van je huis tegen inbrekers: tips en trucs Jaarlijks worden er in België zo'n 78.000 inbraken gemeld bij de politie. Dit komt neer op ongeveer 200 inbraken per dag. In Nederland is dit echter nog meer. Naar schatting zijn er 250 gevallen per dag waarbij spraak is van woninginbraak. Door deze grote aantallen installeren meer en meer mensen alarmsystemen in hun woning. Maar is dit de beste oplossing? Er zijn namelijk verschillende manieren om je huis te beschermen tegen indringers.

Zorg voor misleiding

Dieven misleiden is een zeer goede manier om je huis in de eerste stap te beveiligen. Wanneer het lijkt alsof er iemand thuis is, is de kans al veel kleiner dat men zal proberen in te breken in de woning. Deze manier van beveiligen wordt door ongeveer 20% van de totale bevolking van Nederland en België gebruikt. De meest voorkomende manier is het licht aanzetten in bepaalde kamers. Hierdoor lijkt het alsof er iemand aanwezig is in de woning. Echter dient dit wel op de juiste manier uitgevoerd te worden. Het heeft geen zin om het licht aan te laten in een kamer waar men vanaf buiten zicht heeft op de hele kamer. Met andere woorden, het licht aanzetten in een kamer op de gelijkvloers met doorzichtige ramen maakt het juist makkelijker voor dieven om een manier te vinden om in de woning in te breken. Gordijnen dichtdoen is dus een zeer goede tip!

Buiten het gebruik van kunstmatig licht kan men nog andere manieren gebruiken om de woning bewoond te laten lijken. Enkele manieren hiervoor zijn:
  • De radio aanzetten of een bandje met een gesproken dialoog laten afspelen. Hierdoor lijkt het alsof er een conversatie wordt gehouden tussen twee of meer personen;
  • Apparaten zoals de televisie aan laten staan;
  • Het gebruik van een luchtblazer en papier. Wanneer je een papier voor het licht hangt, en dit doet bewegen met een luchtblazer, dan tekent dit verschillende schaduwtekeningen op gordijnen. Hierdoor lijkt het alsof er beweging in huis is.

Open ruimtes en deuren

Een volgend probleem waarover men moet nadenken is het vergrendelen van deuren en open ruimtes. Kattenluiken, het keldergat of glazen deuren zijn een makkelijke manier voor inbrekers om in de woning te geraken. Zorg er daarom voor dat deze steeds vergrendeld zijn wanneer je het huis verlaat. Glazen deurramen kan men makkelijk inslaan om zo aan de deurknop te geraken. Probeer dus om geen glas te voorzien in de voor- of achterdeur.

Sluit zoveel mogelijk binnendeuren af. Vergrendel deze en neem desnoods de sleutel mee wanneer je het huis verlaat. Dit houdt de inbrekers niet tegen, maar het zorgt er wel voor dat het moeilijker wordt om in alle ruimtes van de woning te geraken. Hierdoor ontstaat er een vertraging bij het inbreken waardoor de inbreker sneller in tijdnood zal geraken.

Deuren op slot doen is één manier, maar goede deursloten voorzien is daarbij zeker een extra beveiliging. Wanneer men deursloten gaat kopen kan hier rekening mee gehouden worden. De inbraakbeveiliging van deursloten wordt aangeduid met sterren. Zoveel te meer sterren een bepaald deurslot heeft, zoveel te meer tijd heeft de inbreker nodig om het deurslot te breken. Sloten met een code houden dieven ook langer bezig dan gewone deursloten.

Alarmsystemen: zijn ze de ideale oplossing voor inbraakbeveiliging?

Alarmsystemen zorgen er zeker voor dat dieven afgeschrikt worden. Echter zijn deze niet 100% effectief. Elk alarmsysteem kan gekraakt worden door een inbreker. Net zoals goede sloten zorgen ze enkel voor een vertraging bij de inbraak. Afhankelijk van het type alarmsysteem zal het moeilijker worden voor de dief om in de woning in te breken. Een alarmsysteem is dus een goede manier om je huis te beveiligen, maar het houdt de inbreker niet 100% tegen om in het huis proberen te geraken.

Een paniekruimte helpt beter dan een alarmsysteem

Alarmsystemen mogen er dan wel voor zorgen dat de inbreker minder snel onopgemerkt in de woning kan inbreken, maar wanneer ze dit gekraakt hebben kunnen ze nog steeds de hele woning plunderen. Maar wat als we de inbraak nu eens vanuit een ander perspectief bekijken? Als we ervoor kunnen zorgen dat wanneer de inbreker zich eenmaal in de woning bevindt, er niet meer uit kan? Dit is mogelijk met een paniekruimte. De meest voorkomende paniekruimtes maken gebruik van een systeem dat de hele kamer vult met een dikke rookwolk. Met dit systeem worden de deuren vergrendeld en de hele kamer in enkele seconden gevuld met rook waardoor de inbreker geen hand meer voor ogen ziet. Het systeem verwittigt dan de politie waardoor de inbreker direct kan worden gevat.

Net zoals alarmsystemen kan het systeem van een paniekruimte ook gekraakt worden. Deze systemen zijn echter veel minder opvallend waardoor ze effectiever zijn dan een gewoon alarmsysteem.
© 2015 - 2024 Nonstopmuzik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alarmsysteem kopen: Wat kost dat en waar moet je op letten?Met de toenemende inbraakgolven in alle regio's in Nederland is het geen slecht idee om jouw huis en spullen te bescherm…
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Inbraak tijdens uitvaartdienst, hoe voorkomen?Het komt in Nederland vaak voor, dat er wordt ingebroken bij huizen waarvan bekend is dat de bewoners naar een uitvaartd…

Herfst: wat we kunnen leren van de natuurHerfst: wat we kunnen leren van de natuurDe herfst heeft vele gezichten. Het ene moment is er een hemelsblauwe lucht met een helder najaarszonnetje, het andere m…
Groene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken: voordelen voor mens en milieuGroene daken zijn daken met planten op hun bovenste laag. Dit dakgroen vormt de basis van een ecosysteem: een gemeenscha…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://lifehacker.com/5887264/how-to-cleverly-secure-your-home-against-intruders
Nonstopmuzik (28 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.