Toepassingen van azijn: in het huishouden en als mooimaker

Toepassingen van azijn: in het huishouden en als mooimaker De meeste mensen weten wel dat azijn een natuurlijk, goedkoop en probaat middel is voor allerhande schoonmaakklusjes in huis. Minder bekend is dat je het voor zoveel andere doelen kunt gebruiken. Bij voorbeeld om glanzend haar te krijgen of als insectenverdelger. In plaats van een kant-en-klaar chemisch product in de winkel aan te schaffen, kun je dus in veel gevallen in je keukenkastje duiken voor een fles doodgewone azijn. De voordelen van azijn zijn duidelijk. Niet alleen is azijn goedkoop, het is ook milieuvriendelijk en je hebt minder kans op schadelijke bijwerkingen. Gebruik de onderstaande toepassingen als inspiratie, wellicht bedenk je er zelfs nog een paar bij.

Inhoud


Een toepassing van azijn is dat het voorkomt dat kleding in de was afgeeft

Uiteraard sorteer je je wasgoed. De witte was, lichte en donkere kleren was je apart. Desondanks bestaat het risico dat felgekleurde kleding afgeeft aan je andere gekleurde wasgoed. Voorkom dit door nieuwe felle kleding eerst 20 minuten te weken in een mengsel van de helft water en de helft witte azijn. Hierna kun je het kledingstuk samen met de andere bonte was in de wasmachine doen.

Azijn voorkomt overigens ook dat katoenen kleding in de loop der tijd steeds bleker wordt. Dus als je je donkerblauwe spijkerbroek mooi wilt houden, is het raadzaam om deze de eerste paar keren in een azijnoplossing te weken vóórdat je deze in de wasmachine doet.

Haarverzorging

Azijn kan ook als een verrassend goede haarconditioner dienen. Vul een plantenspuit met een eetlepel en een glas water, meng het goed door elkaar en spuit dit mengsel vervolgens over je natte haren. Masseer het goed in, en spoel het na een minuut of twee uit. Het resultaat is glanzend haar (dat niet naar azijn ruikt).

Vieze geurtjes uit sportkleding

Speciale sportkleding die ervoor zorgt dat je tijdens en na het sporten droog blijft, ook wel "dri-fit" of "dry fit" genoemd, is natuurlijk erg handig maar heeft als nadeel dat vieze (zweet)geurtjes er na het wassen in blijven zitten. Je krijgt deze sportkleding weer heerlijk fris door een wasbol met azijn in de trommel van de wasmachine te doen, en wasmiddel (vloeibaar of poeder) in de lade van de wasmachine.

Verwelkte groenten opfrissen

Witte azijn is ook bruikbaar om verlepte sla weer fris te laten ogen. Week de blaadjes 10 minuten in een kom met koud water en een scheutje witte azijn. Spoel de blaadjes vervolgens af. Als je de sla vervolgens in een salade wilt verwerken, moet je de sla wel eerst drogen met een slacentrifuge (omdat natte blaadjes de dressing niet goed opnemen). Daarna kun je een dressing maken met je azijn naar keuze; bijvoorbeeld Balsamico azijn.

Afweermiddel tegen mieren

Er zijn meerdere natuurlijke middelen om mieren te weren, denk aan bloem of peper. Deze middelen hebben echter als nadeel dat de behandelde plekken er viezig uitzien. Een straaltje witte azijn laat geen zichtbare sporen achter en werkt even goed. Sproei de azijn direct in of op de plekken waar mieren zich meestal bevinden; dus kieren, plinten of aanrecht.

Frisse lamellen

Metalen, plastic of houten lamellen worden na verloop van tijd smoezelig, ook al stof je ze regelmatig af. Met behulp van azijn worden ze weer als nieuw. Schuif, nadat je de lamellen hebt afgestoft, een hand in een schone oude sok, doop het uiteinde in witte azijn en veeg de lamellen hiermee schoon.

Gootsteen ontstoppen

Dit is een goedkoop, milieuvriendelijk en veilig alternatief om de gootsteen te ontstoppen: giet een kopje baking soda (zuiveringszout; bij de drogist verkrijgbaar) in de gootsteen, voeg daar een kopje witte azijn aan toe en laat het mengsel vijf minuten intrekken. Spoel de gootsteen vervolgens na met flink wat gekookt water, ongeveer een liter of anderhalf.

Onkruid verdelgen

Als je een hekel hebt aan onkruid wieden en ook niet met pesticiden in de weer wilt, is azijn het proberen waard. Giet simpelweg onverdunde azijn op het onkruid. De azijn zal het kleinere onkruid doden; grotere planten moeten echter nog gewoon op de ouderwetse manier worden bestreden.

Nare kookluchtjes

Als je de geur van gebakken vis in je keuken wilt verwijderen zonder een spuitbus met kunstmatige geurstoffen te gebruiken, kun je dit trucje toepassen. Schenk wat witte azijn in een kommetje dat je een nacht op het aanrecht laat staan; de azijn zal de kooklucht dan absorberen.

Glanzende glazen

Als je glazen een tijdje in de keukenkast hebben gestaan komt er een laagje stof op. Als je ze weer glanzend schoon wilt hebben, week ze dan in een oplossing van een deel azijn, drie delen warm water en een druppeltje afwasmiddel. Spoel ze vervolgens af met warm water en droog ze af met een microvezel doekje.

Groente en fruit bacterievrij maken

Om bacteriën van groente en fruit te verwijderen, wordt wel eens geadviseerd om deze met water en (antibacteriële) zeep of zelfs afwasmiddel te reinigen, af te spoelen en vervolgens goed af te drogen. Het gebruik van azijn is een andere oplossing. Vul een schone plantenspuit met drie delen water en een deel witte azijn. Spuit de vloeistof een aantal malen over tomaten, appels of fruit en groente met een glad velletje. Wel goed afspoelen voor het eten.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gootsteen ontstoppen, hoe doe je dat?Een gootsteen ontstoppen kan je op veel manieren doen. Helaas weten veel mensen niet hoe dit moet. Ik leg jou de meest h…
Verstopte afvoer: ontstoppen met sodaVerstopte afvoer: ontstoppen met sodaEen verstopte afvoer kan heel vervelend zijn. Een loodgieter bellen om de afvoer te ontstoppen hoeft echter niet altijd…
Azijn, hoe gezond is het en pas je het toe?Azijn, hoe gezond is het en pas je het toe?Azijn is niet meer weg te denken uit de keuken. Het is breed toepasbaar en ideaal voor bepaalde gerechten. Hoe kom je to…
Zelf een afvoer ontstoppenHet is vrij eenvoudig om zelf een afvoer te ontstoppen. Een loodgieter laten komen is vaak prijzig. Je kunt de loodgiete…

Goedkoop verwarmen met pelletkachel ook milieuvriendelijkOm onze energierekening zo laag mogelijk te houden zoeken we voortdurend naar een doeltreffende, milieuvriendelijke en v…
De kastanje van Anne Frank - zaailingen uit kastanjesDe kastanje van Anne Frank - zaailingen uit kastanjesDe kastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikadres kon zien en waar ze in haar dagboek over schreef, gaat de hele wer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eak Kkk, Pixabay
  • www.oprah.com/home
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.