Code oranje?! Bescherm je goed tegen schade bij noodweer !!

Code oranje?! Bescherm je goed tegen schade bij noodweer !! Hevige storm heeft iets beangstigends, want noodweer kan leiden tot grote materiële en persoonlijke schade. In 1953 heeft het tot een rampzalige overstroming in Zeeland geleid. Welke voorzorgsmaatregelen kunnen we nemen, om bij storm onze eigendommen veilig te stellen. Want rondvliegende dakpannen en puin, alsmede omgewaaide bomen en takken geven aanzienlijke schade. De totale schade bij een extreme storm in 2013 bedroeg € 95.000.000. Maar de zeer zware storm van januari 2018 was ook goed voor € 50 miljoen.

Storm een groot risico

Een waarschuwingsbericht van de KNMI n.a.v. een recente storm laat er geen enkele twijfel over dat zeer zware storm noodweer met grote risico's betekent:
"In de kustprovincies komen zware windstoten van 75 tot 100 km/u voor, bij zee tot 120 km/uur. Tijdens de passage van een actieve buienlijn zijn tijdelijk windstoten van 120 tot 140 km/uur mogelijk. Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans."

KNMI waarschuwingen

Het KNMI gebruikt (internationale) waarschuwingskleuren om de hevigheid van storm, extreme neerslag, gladheid etc. aan te geven. De codes zijn groen, geel, oranje en rood. Betekenis van de kleurcodes:
  • Groen: geen bijzonderheden, dus geen kans op gevaarlijk weer.
  • Geel: wees alert, want er is mogelijk kans op gevaarlijk weer.
  • Oranje: wees voorbereid, want er is grote kans op gevaarlijk weer, waarbij schade, letsel of veel overlast.
  • Rood: onderneem actie. Code rood is dus een echt alarm waarbij extreem weer een grote impact heeft, met materiële schade, letsel en overlast die maatschappij-ontwrichtend kunnen zijn.
(Zie knmi.nl voor meer gedetailleerde info)

Stormschade

Het is duidelijk dat storm, hagel en harde windstoten soms voor aanzienlijke materiële en persoonlijke schade zorgen. Als er een windkracht 9 of erger wordt voorspeld realiseren we ons vaak weer dat er eigendommen beschadigd kunnen raken, en dat ook veilig deelnemen aan het verkeer extra alertheid vereist. Vooral indien marktkooplui hun windgevoelige marktkraam niet opzetten weten we zeker dat we extra moeten opletten aangezien de wind ongetwijfeld orkaansnelheden kan bereiken.

Verzekeringspolis

Stormschade is in principe te claimen via de opstal- en/of inboedelverzekeringen. De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden schade vanaf windkracht 7 of hoger. Maar bedenk dat bijvoorbeeld een tuinhuisje wel eens buiten de dekking kan vallen en dat we in financieel opzicht sowieso nooit beter worden van een schade aan eigendommen. Het kan nooit kwaad uw polis weer eens te controleren op alle risico's die zijn gedekt, maar ook op de verschillende uitsluitingen bij natuurrampen e.d. Want sinds de watersnoodramp van 1953 is wateroverlast door overstroming meestal nadrukkelijk uitgesloten. Realiseer u ook dat schade als gevolg van regen, sneeuw en hagel die via openstaande deuren en ramen binnenwaait niet verzekerd is. Dus denk ook aan het dakraam.

Voorzorgsmaatregelen

Verstandig om bij een naderend noodweer bijtijds eens een aantal zaken in en rond het huis te controleren. Misschien zelfs nuttig daar eens een checklist van te maken, zodat we een volgende keer, zonder te hoeven nadenken gelijk weten wat we allemaal moeten vastzetten, binnenshuis moeten plaatsen e.d., opdat niet datgene wat zich van u buiten bevindt voor persoonlijke of materiële schade kan zorgen. Want een parasol die een ruit breekt, veroorzaakt niet alleen aanzienlijke glasschade maar bovendien ravage in uw woonkamer, om een bijvoorbeeld te noemen.

De woning

Schade aan de buitenkant van een huis, betreft vaak het dak en de ramen. Enerzijds vanwege op drift geraakte bloembakken, potten, tuingereedschap, fietsen e.d., maar ook omdat ramen, daklichten en deuren niet zijn afgesloten tijdens de storm. Een open dakraam vormt bijvoorbeeld een risico, omdat op die hoogte nog amper beschutting is. En extra voorzichtigheid en aandacht is natuurlijk ook gewenst op het balkon, de waranda etc. En is het daklood nog steeds goed vlak op het dak zonder kieren, zodat de wind er niet onder kan komen waardoor het lood loslaat?

Rol de eventuele zonwering goed op en zorg dat rolluiken niet naar beneden zijn. Die zijn namelijk vaak niet goed bestand tegen hagel en storm.

Tuin

  • In tuinen vormen de schuttingen en eventuele andere bouwsels natuurlijk extra zorg. Zijn de houten grondpalen nog wel deugdelijk en dus niet half doorgerot? Breng zonodig wat provisorische versterking aan, in de vorm van stutten.
  • Schuur en beplanting moet ook voldoende stormveilig zijn. Voordat de herfststormen beginnen, de kronen van bepaalde typische topzware bomen terug te snoeien, zodat de stam niet kan knakken. Verwijder in ieder geval dode takken.
  • En breng bij een naderende storm natuurlijk de bloempotten, bloembakken, BBQ-spullen, trampoline, stoelen etc. in veiligheid.

Vervoermiddelen

De fietsen en brommers zodanig plaatsen dat de wielvelgen geen schade kunnen oplopen, dus niet kunnen knikken als ze met het voorwiel in een rek geparkeerd staan. En let op dat afgerukte takken geen auto's of scooters kunnen beschadigen.

Kinderen

Zorg ervoor dat kleine kinderen buiten geen gevaar lopen, vanwege extra verkeersrisico's en rondvliegende voorwerpen, e.d.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer is er officieel sprake van storm?Het is in ons land regelmatig onstuimig weer. Vooral in de herfst en de winter is er nog al eens sprake van storm. Wanne…
Storm in NederlandStorm in NederlandHet weerbericht wordt vaak in de gaten gehouden via de televisie of op het internet. Vaak horen we tijdens deze nieuwsbe…
De zomerstorm van 25 juli 2015De zomerstorm van 25 juli 2015Op 25 juli 2015 raasde een zeer zware storm over Nederland, het bleek om de zwaarste julistorm te gaan sinds de metingen…

Uitvalscherm zonwering, voor- en nadelenUitvalscherm zonwering, voor- en nadelenAls je grote ramen in je huis hebt dan kan zonlicht een ware kwelling zijn. Als de zon vol op de ramen schijnt wordt het…
Alle informatie over afzuigkappen op een rijDe afzuigkap is één van de onmisbare onderdelen in de keuken, maar vaak niet het eerste apparaat waar je aan denkt bij e…
Bronnen en referenties
  • NH-Dagblad
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-09-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.