Privacy in je tuin, welke soorten tuinafscheiding zijn er?

Privacy in je tuin, welke soorten tuinafscheiding zijn er? Wie een tuin heeft, weet hoe prettig zo'n tuin kan zijn. Een plekje om heerlijk en ongestoord van de buitenlucht te genieten. Voor velen is de privacy is in de tuin een belangrijk ding. Daarnaast is voor gezinnen de tuin een plek waar de kinderen heerlijk en veilig moeten kunnen spelen. Een goede tuinafscheiding zorgt voor die veiligheid en daarnaast voor de zo gewenste privacy.

De grenzen van de tuin

In een tuintje kun je heerlijk genieten. In de zon of in de schaduw, boekje en drankje erbij, dat is het goede leven. Met je eigen groene vingers weet je al je plantaardige vrienden om je heen tot ongekende hoogte en pracht te brengen. Je kinderen spelen in een oase van rust en veiligheid. Het leven kan zo heel mooi zijn! Van al dat moois wil je optimaal kunnen genieten. Familie en buren mogen in dit geluk delen, maar wel op die momenten en tijden dat jij daar voor kiest. Op andere tijden hebben zij, en eventuele andere passanten, in jouw tuin niets te zoeken. Jij stelt je grenzen, met een goede tuinafscheiding doe je dat ook letterlijk.

Eisen aan de tuinafscheiding

Er zijn allerlei tuinafscheidingen denkbaar. Persoonlijke smaak en persoonlijke eisen en behoeften bepalen waar je uiteindelijk voor gaat. Soms volstaat een grotendeels visuele tuinafscheiding, zoals een laag rijtje struiken of een reeks paaltjes, waartussen je een laag draadje hebt gespannen. In andere gevallen valt de keuze op een tuinafscheiding, waarbij je niet zomaar de tuin in of uit kunt, handig als je kleine kinderen hebt. In weer andere gevallen wordt ervoor gekozen om in je tuin uit het zicht te zitten van de buren of de straat.

Muur als tuinafscheidingMuur als tuinafscheiding

Tuinafscheiding in vele soorten

Je kunt globaal enkele soorten tuinafscheidingen onderscheiden:
  • Metselwerk
  • Houten schutting
  • Betonnen schutting
  • Een combinatie van hout en steen
  • Een hek
  • Gaas
  • Een groene tuinafscheiding

En dit alles dus in verschillende hoogten. Dit alles nader bekeken:

Metselwerk

Het plaatsen van een gemetselde muur kost misschien wat meer tijd en moeite, voordeel is wel, dat je daarna weinig onderhoud aan je tuinafscheiding hoeft te doen. Een muur kan ook sfeer geven aan je tuin. Het plaatsen van een gemetselde muur is meestal iets dat je uitbesteedt aan een metselaar. Voordat je het metselen laat beginnen, vraag je eerst na bij de gemeente wat er mag of niet. Vaak worden aan dit soort tuinafscheidingen speciale eisen gesteld, zeker als het gaat om zichtbaarheid vanaf de openbare weg of de hoogte van je muur. Is de muur de afscheiding tussen jouw tuin en die van de buren, dan moet je het samen goed eens zijn. Je kunt niet zomaar een muur precies op de erfafscheiding zetten als de buren dit niet willen.

Houten schuttingHouten schutting
Houten schutting
Een houten schutting wordt helemaal van hout gemaakt, dat klinkt logisch. Vaak worden houten of metalen palen in de grond geplaatst, soms op een betonnen voet. Hiertussen worden houten planken aangebracht. Het wordt de doe-het-zelver ook gemakkelijk gemaakt: er zijn speciale houten schotten in de handel, die je tussen de palen kunt hangen. In plaats van houten schotten, betreft het vaak ook allerlei soorten vlechtwerk.

Betonnen schutting

Je zag ze in vroeger tijden wat meer dan tegenwoordig, maar een betonnen schutting behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Betonnen palen worden in de grond gezet en hiertussen worden betonnen elementen aangebracht. Robuust en weerbestedig, maar misschien wat kleurloos. Gelukkig kun je met betonverf wat meer kleur aanbrengen.

Tuinafscheiding met metselwerk en houten invullingTuinafscheiding met metselwerk en houten invulling
Hout en steen
Je krijgt meteen meer afwisseling, door metselwerk te combineren met de houten schutting. Dat kan op twee manieren:
  • Je metselt pilasters, stenen zuilen. Hiertussen bevestig je houten planken of de houten schotten, al of niet met vlechtwerk. De stenen zuilen geven stevigheid aan je schutting, bovendien zijn deze veel weerbestendiger dan houten palen.
  • Je metselt pilasters. Tussen de pilasters komt een lage muur. Hierboven komen dan planken. Dit type tuinafscheiding houdt de planken goed van de vochtige bodem, zodat het geheel veel beter bestand is tegen de wisselende weerinvloeden.
  • Het is in alle gevallen verstandig houten schuttingdelen met tuinbeits te behandelen.

Een hek

Ook een weerbestendige en stevige oplossing is een metalen hek. Smeedwerk geeft een rustieke uitstraling en door eventuele punten op de bovenkant schrikt een hek ongewenst bezoek ook af. Een hek is ten opzichte van een schutting of muur natuurlijk erg doorzichtig: je kijkt gewoon tussen de spijlen door. Wil je achter het hek toch ook privé zitten, dan zul je op cruciale plekken liefst groenblijvende heesters plaatsen.

Gaas

Een andere open tuinafscheiding is gaas. Denk hierbij niet aan kippengaas. Hoewel dat natuurlijk ook mogelijk is, zijn er veel verschillende soorten in de handel, vaak voorzien van een plastic laagje. Dat geeft enerzijds kleur, anderzijds voorkomt dat roestvorming. Gaas laat zich gemakkelijk begroeien, dus klimplanten zorgen dat het open gaashek toch verandert in een afschermende erfafscheiding.

De bekende ligusterhegDe bekende ligusterheg

Een groene tuinafscheiding

Veel mensen houden van tuinafscheidingen die één zijn met de tuin. Het zijn de meestal groenblijvende hagen. Enkele voorbeelden:
  • De bekende ligusterheg
  • Coniferen
  • Beukenhagen

De bekende ligusterheg

De ligusterheg is nog steeds populair en dat is te begrijpen. De heg blijft meestal groen in de winter, alleen in strenge winters kan het blad toch afvallen. Doordat de heg veel vertakkingen maakt, blijf je zelfs in die strenge winters behoorlijk privé zitten. Een ligusterheg moet je wel regelmatig knippen.

Coniferen

Coniferen zijn groenblijvende bomen. Hiermee kun je, door verschillende exemplaren dicht op elkaar in een rij te plaatsen, een haag creëren. Er zijn nogal wat soorten, van langzame groeiers tot snelle groeiers, in verschillende tinten groen. Vraag in je tuincentrum goed na wat in jouw situatie het beste tot zijn recht komt. Zo zul je in een kleinere tuin meestal kiezen voor langzamer groeiende types in wat lichtere kleuren. Maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.

Beukenhagen

Beukenhagen heb je in twee hoofdsoorten, de echte beuk en de haagbeuk. De echte beuk behoudt in de winter zijn blad, pas in het voorjaar, als het nieuwe blad zich ontwikkelt, valt het oude blad af. De haagbeuk verliest in de winter wel zijn blad, hoewel je in minder strenge winters toch nogal wat blad tot het voorjaar kan blijven zitten.

Onderhoud

Niets is helemaal zonder onderhoud, ook je tuinafscheiding niet. Soms blijft het onderhoud beperkt tot een schoonmaak- of verfkarweitje. Heb je een groene tuinafscheiding, dan ontkom je niet aan knipwerkzaamheden om de groei van de haag binnen de perken te houden. Hiervoor gebruik je een heggeschaar, die eventueel ook in een elektrische variant te krijgen is. Dat knippen hoeft niet erg te zijn, werken in de tuin is ook prettig en soms ook een aanleiding tot een prettig gesprek met buren of passanten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost het plaatsen van een schutting?De kosten voor het inrichten van de tuin wordt vaak onderschat. Een schutting plaatsen kan een dure klus zijn die veel m…
Een tuinafscheiding neerzettenEen tuinafscheiding neerzettenVoor een beetje privacy in je tuin, kun je het beste een tuinafscheiding maken. maar dan heb je natuurlijk nog de keus o…
Tuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenTuinafscheiding: afscheiding voor de tuin plaatsenEr zijn verschillende manieren om een tuinafscheiding te bouwen. Tuinafscheidingen worden geplaatst om verschillende red…
TuinafscheidingenTuinafscheidingenTuinafscheiding is er in alle soorten en maten, materialen en prijsklasse. Voor iedereen is er wel een. Een opsomming va…

Het is hier veel te warm!Het is hier veel te warm!Toegegeven, hele warme dagen komen niet al te veel voor in onze lage landen, hittegolven nog minder. Toch kan de zomerse…
Huis verkopen – huis leeg of bewoond in de verkoop?Huis verkopen – huis leeg of bewoond in de verkoop?Is het eenvoudiger om een gemeubileerd huis te verkopen? Of moet u juist het huis leeg maken om het geheel groter te lat…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 01-09-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.