Lente, tijd voor knutselen, genieten en interieur oppimpen

Lente, tijd voor knutselen, genieten en interieur oppimpen Lente, de meeste mensen kijken er altijd reikhalzend naar uit. Na een lange periode van korte donkere dagen beginnen mensen langzaam maar zeker weer meer energie te krijgen en hebben ze zin om leuke dingen te gaan doen. Om helemaal in lente stemming te komen kan men leuke dingen gaan ondernemen zoals knutselen, het interieur oppimpen of lekker genieten van de zon! Een paar tips om de lente nog leuker te maken!

Lente

Na een lange donkere herfst- en winterperiode zijn de meeste mensen weer hard toe aan de lente! Blaadjes die langzaam weer aan de bomen verschijnen, bloemen die gaan bloeien, vogels die uit volle borst zingen en niet te vergeten de lentezon, die al kracht begint te krijgen. Allemaal dingen waar men echt vrolijk van kan worden maar het is nog leuker om de lente ook in huis te halen. Of lekker samen naar buiten met de kinderen om heerlijk te genieten van de eerste zonnestralen of leuke lente dingetjes knutselen. Kortom er is van alles te doen in de lente.

Voorjaarsschoonmaak

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar men aan denkt bij de eerste zonnestralen in de lente maar een voorjaarsschoonmaak mag eigenlijk niet ontbreken. Een fris en schoon huis doet namelijk wonderen met je humeur en je gezondheid. In de winter, wanneer men in het donker van huis gaat en ook in het donker weer thuis komt van het werk, ziet men soms niet eens alle stof liggen. Zodra de zon op een mooie dag de kamer binnen schijnt, kan men behoorlijk schrikken van de stofwebben. Maar ook ontdekt men dan vaak dat het vitrage een teint grauwer is geworden. Gooi daarom op een zonnige lentedag deuren en ramen open en lucht lekker door. Maak vervolgens alles grondig fris en schoon. Nadien is het resultaat duidelijk zichtbaar en alles ruikt weer heerlijk fris!

Haal de lente in huis

Bloemen en planten

Haal de lente in huis door bijvoorbeeld voorjaarsbloemen in huis te plaatsen. Zo zijn hyacinten en mini narcissen uitermate geschikt voor een bloemstuk in de woonkamer. Maar een klein mandje met voorjaarsbollen doet het trouwens ook altijd goed.
Tulpen horen absoluut bij de lente, een boeket met kleurige tulpen staan goed bij elk interieur. Plaats tulpen bij voorkeur in een hoge vaas of een zogenaamde accubak, hierdoor blijven ze mooi rechtop staan.
Hoe staat het met de kamerplanten? Zijn ze nog stralend en fris, of staan ze er als een zielig hoopje bij? Uw kamer krijgt een echte oppepper met een paar nieuwe kamerplanten.
Accessoires en decoratie
Behangen en verven is echt niet nodig om de woonkamer een andere uitstraling te geven, dit kan al snel door accessoires en decoratiemateriaal aan te passen. Zo kan men rustieke kaarsen in vrolijke kleuren zoals geel, oranje en groen op een kast of tafel zetten. Tevens ziet de bank er direct heel anders uit met nieuwe kussentjes, zet op de salontafel waxinelichthouders in dezelfde kleur als de kussentjes om het geheel compleet te maken.
Een andere schilderij aan de muur met voorjaarsbloemen of voorjaarskleuren zal de woonkamer ook een heel ander uiterlijk geven.
Heerlijke frisse lentegeuren in huis? Koop nieuwe geurzakjes en leg ze op meerdere plaatsen in huis.

Keukenhof

Voor het ultieme lentegevoel moet men terecht bij de Keukenhof in Lisse. In de maanden maart en mei kan men volop genieten van tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en nog veel meer mooie voorjaarsbloemen. Jong en oud zullen genieten van deze mooie bloemenpracht.

Knutselen

Lente is tevens een periode dat men fijn met de kinderen kan knutselen, enkele voorbeelden op een rijtje:

Paaseieren versieren

Bij lente hoort natuurlijk pasen en bij pasen horen eieren. Kinderen zijn dol op paaseieren verven, er zijn speciale "eierverfsetjes" die men rond pasen bij de meeste warenhuizen kan kopen. Ook is het een optie om eieren te beplakken met wol, vilt of stickers.

Kuiken van pompoentjes

Erg leuk om te maken is een kuikentje van pompoentjes ook wel pompon genoemd. Het is niet moeilijk maar kleine kinderen hebben wel een beetje hulp van een volwassene nodig.

Benodigdheden:
  • Bolletje wol met kleur naar keuze (bijvoorbeeld geel)
  • Stevig karton
  • Scherpe schaar
  • Dikke naald en dunne naald
  • Vilt voor een snaveltje (bijvoorbeeld rood)
  • Kraaltjes of kleine knoopjes voor ogen.

Werkwijze
  • Knip uit het karton twee cirkels met een doorsnede tussen de 6 tot 10 cm naar keuze.
  • Knip in het midden van ieder cirkel een gat, bij een cirkel van 6 cm in doorsnede, een gat van 2 cm en bij een cirkel van 8 cm een gat van 3 cm enzovoort.
  • Leg de twee cirkels op elkaar en knip een lange draad wol af.
  • Doe de draad dubbel en wikkel het vervolgens om de cirkel heen: houdt een uiteinde vast tegen het karton en haal de andere uiteinde door het middelste gat. Omwikkel op deze manier de hele kartonnen ring tot de middelste gat volledig is opgevuld. Men zal een paar keer een nieuwe stuk wol moet afknippen.
  • Steek vervolgens een punt van de schaar tussen de kartonnetjes en knip de randen los. Wees voorzichtig want de draadjes liggen nu los door het gat.
  • Haal vervolgens een woldraad tussen de twee kartonnetjes door en trek ze goed aan en zet vast met een knoop, knip de draad niet af!.
  • Trek nu de kartonnetjes van het geheel af, maak het pompoentje in model en knip uitstekende stukjes wol af.
  • Maak een tweede pompoentje met het zelfde formaat als het eerste exemplaar.
  • Naai de twee bolletjes aan elkaar vast met het draad die nog aan de pompoentjes vast zit.
  • Knip een ruitvormig stukje vilt uit voor de snavel, vouw hem dubbel en naai deze vast op het kleinste pompoentje.
  • Naai vervolgens de ogen vast en klaar is het lentekuiken!

Lekker naar buiten in de zon

Na een aantal donkere maanden zijn een paar zonnestralen goed voor de gezondheid en ons humeur! Ga daarom naar buiten en zoek de lentezon op.

Boswandeling

Trek er samen op uit om een boswandeling te maken om met eigen ogen te zien hoe mooi de natuur weer ontwaakt na een lange rustperiode. Mogelijk zingen vogeltjes uit volle borst en met een beetje geluk laat een eekhoorn of ree zich zien. Drink na afloop ergens een kopje koffie met wat lekkers om het geheel een feestlijk tintje te geven.

Strandwandeling

Geen bos in de buurt maar wel een strand? Maak dan samen een strandwandeling om lekker langs zee uit te waaien met de lentezon op je huid. Er is vast wel ergens een strandpaviljoen open voor een cappuccino of iets dergelijks.

Kinderboerderij

Neem de kinderen mee naar een kinderboerderij, misschien zijn er zelfs al jonge dieren zoals lammetjes of kuikentjes geboren.

In de tuin

Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om thuis te blijven en de tuin aan te pakken. Samen gezellig bezig zijn is goed voor het hele gezin. Neem halverwege de middag pauze met koffie of thee en koekjes.
Plant een paar primula's en violen in de tuin of in een plantenbak voor een kleurrijk effect. Vanaf eind februari zijn ze al bij de meeste tuincentra te koop.

Paastak

Erg vrolijk en gezellig staat een paastak die men op tafel of op een kast kan zetten. Kinderen zijn dol op een paastak en helpen graag mee. Een paastak kan op veel manieren versierd worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lente decoraties voor in huisLente decoraties voor in huisDe lente is in zicht, de dagen zijn aan het lengen, maar buiten is het nog kil en nat. Je hebt zin om het voorjaar wat b…
Lentegevoel: 10 tips voor het ultieme lentegevoel (in huis)Lentegevoel: 10 tips voor het ultieme lentegevoel (in huis)Na een lange winterperiode snakken heel wat mensen naar de lente. De zachtere temperaturen en de zonnestralen op je gezi…
Paaseieren verven als voorbereiding op het feest van PasenPaaseieren verven als voorbereiding op het feest van PasenPaaseieren verven was vroeger een leuk werkje dat in bijna ieder gezin met plezier gedaan werd. Liefst op paaszaterdag,…
De paasbloem of narcis in de lente: verzorging en soortenDe paasbloem of narcis in de lente: verzorging en soortenPaasbloemen of gele narcissen vormen een prachtig decor in de lente. Pleinen en parken worden gekleurd met smaakvolle wi…

Traktatie: Stoere piratenTraktatie: Stoere piratenHet is feest, en dat mag gevierd worden. Jongens en stoere meiden zullen opkijken bij het zien van deze traktatie. Met d…
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 02-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.