Ontwerp een vijver

Ontwerp een vijver Een vijver in je tuin is een eyecatcher, dus wat voor vijver het wordt en waar je hem aanlegt of aan laat leggen is van belang om de eyecatcher mooi uit te laten komen. Uitleg en tips hoe dit aan te pakken.

Ontwerp en beplanting

Bij het ontwerpen heb je alle vrijheid wat voor vorm het gaat worden. Je moet natuurlijk wel met een aantal zaken rekening houden, zoals
  • omtrek en diepte
  • beplanting (diepte voor bepaalde beplanting)
  • wel of geen vissen
Als je aan planten terrassen denkt (trapsgewijs vorm je in je vijver ruimte om waterplanten op neer te zetten) moet je stil staan bij de mogelijkheid dat het gaat woekeren. Wil je je planten die mogelijk gaan woekeren gemakkelijker in toom houden - het is maar net wat je wilt - zet dan op de rand van de vijver potten neer. Weer een andere mogelijkheid is op de rand van je vijver een rand te maken waar je je planten in volle grond zet, maar deze grenst aan de vijver. Als de planten eenmaal gaan groeien en de rand bedekken, lijkt het alsof de planten aan de rand in de vijver staan.

Zuurstofplanten zijn belangrijk en kan je op de bodem van je vijver zetten in speciale mandjes. Deze mandjes kun je ook gebruiken als je een sierplant als een waterlelie in je vijver wil hebben. Bij de waterlelie moet je wel met een diepte van zo’n 1 meter vijver rekening houden en omdat ze prominent aanwezig kunnen zijn, is het zinvol om te kijken welke kleur past bij de rest van je tuin.

Ligging van de vijver

Waar je de vijver in je tuin maakt is aan je volledige vrijheid. Wel enkele tips voor een optimale ligging;
  • Als het mogelijk is de vijver op een plaats te maken waar je van binnenuit de vijver ook kunt zien.
  • Zorg dat de beplanting minimaal aan een kant laag is (liefst waar je de vijver vanuit binnen of vanaf het terras het beste kunt zien.
  • Laat de vijver aansluiten aan het terras of in ieder geval kort bij de buiten zithoek.
  • Zorg dat de vijver aangelegd in een bestaande tuin, aansluit bij de rest. Het moet - bij voorkeur - een natuurlijk overgang zijn.
  • Heb je een kleine tuin denk dan aan een verhoogde vijver (boven de grond een bak van steen, kunststof of hout met vijverfolie)

De vijver

Materiaal

Er zijn kant-en-klaar kunststof bakken, maar dan ben je af van je vrijheid van ontwerp. Er is vijverfolie in verschillende kwaliteitssoorten, er kan een bak in beton gegoten worden en er zijn nog meer mogelijkheden. Afhankelijk van wat je in gedachten hebt, is het goed je te laten informeren bij de speciaalzaak over de mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Waterval

Een waterval verlevendigt een vijver. Bedenk wel wat je wilt maken, enkele voorbeelden;
  • Met vijverfolie en een aflopende partij stenen krijg je een natuurlijk effect (meet een beekloop dus).
  • Met bakken op verschillende hoogten krijg je meer het echter waterval effect.
  • Water langs een stenen muur omlaag laten lopen (kant-en-klaar en ook zelf te maken).
  • Bij een vijver met enige afmeting kan een fontein ook mooi zijn. Men denkt snel aan de grote fontein in het stadspark, maar een kleine fontein met opborrelend water kan net dat speelse effect geven aan een vijver.
  • Bekijk in hoeverre er licht bij de waterval komt, dit kan ook op donkere tijdstippen een mooi effect van het spelende water geven.

Maar bij alle vormen heb je een pomp (let goed op de inhoud als je een pomp koopt) nodig die het water weer naar bovengelegen regionalen pompt.

Schoon houden

Afhankelijk van de grootte van de vijver zijn er filters te koop die het water filteren (ook deze filters moeten zo nu en dan vervangen worden), maar in de winkel zijn ook bacteriën te koop die je in het vijverwater moet doen en die het natuurlijke evenwicht brengen of houden. Een goede voorlichting door de winkelier is van belang. Een vijver met bijv. Algengroei is geen fraai gezicht.

Let bij een filter altijd op een plekje naast de vijver waar je het filter kunt plaatsen en deze toch niet zichtbaar is. Kan je het achter planten zetten of heb een andere oplossing. Bedenk dit voordat je de vijver klaar hebt.

Vissen wel of niet

Het wel of niet toevoegen van vissen is heel persoonlijk, maar als je er voor kiest wacht dan tot de nieuwe vijver “tot rust is gekomen” (evenwicht in de vijver). Er zijn genoeg vissoorten waaruit gekozen kan worden. Let op vogels die de vissen lekker vinden. Er zijn verschillende oplossingen voor om de vogels af te schrikken.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Droge vijver, een kindvriendelijke vijverEen vijver, hoe ondiep deze ook mag zijn, vormt een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Een droge vijver kan een opl…
Een vijver in je tuin!Een vijver in je tuin!Kan een tuin eigenlijk wel zonder vijver? Een vijver maakt een tuin pas echt compleet. Een vijver is heel wat méér dan a…

Traktaties voor de kraamvisite: muizen van spek en zoutdeegTraktaties voor de kraamvisite, een aandenken en bedankje voor hun komst. Wat denkt u van muizen... Muizen van zoutdeeg,…
Sfeer met potpourriSfeer met potpourriPotpourri’s worden al vele eeuwen gebruikt om een lekkere geur te verspreiden. Het is een mengsel van geurende bestandde…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 03-08-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.