Koffiedrab gebruiken

Koffiedrab gebruiken Na het nuttigen van een kopje koffie, blijft er als restproduct koffiedrab over. Je kan dit natuurlijk in de vuilnisbak kieperen, maar zijn nog andere mogelijkheden te verzinnen. Tips voor het gebruik van koffiedrab, niet alleen in de tuin, maar ook in het huishouden en als lichamelijke verzorgingsproduct. Er komt steeds meer belangstelling voor goedkope, milieuvriendelijke en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Gebruik maken van zaken zoals, azijn, soda, citroensap, slaolie en koffiedrab spaart de portemonnee en het milieu. Daarnaast bespaart het ook nog kastruimte omdat je minder dure chemische schoonmaakmiddelen nodig hebt. Koffiedrab kan je het best aan de lucht laten drogen en dan bewaren in een afgesloten bus. Wat kan je allemaal doen met koffiedrab?

Koffiedrab in de tuin

Koffiedrab is goed voor de planten en het verrijkt je tuinaarde, zowel op kort als op lang termijn. Fruitbomen schijnen door het gebruik van koffiedrab een betere oogst te geven. Verder hebben katten een hekel aan koffiedrab, dus het voorkomt kattenkak in je tuin. Je kan koffiedrab ook gebruiken als mierenverjager. Gooi wat koffiedrab bij de ingang van mierennesten en de mieren zoeken uiteindelijk een andere woning. Slakken in je tuin, ook hier brengt koffieprut uitkomst. Slakken hebben een hekel aan koffiedrab en laten de planten waar je dit om heen hebt gestrooid met rust. Wel geregeld vernieuwen. En als laatste: koffiedrab helpt ook tegen bladluizen.

Koffiedrab in het huishouden

  • Gooi koffiedrab gerust door de gootsteen. Het voorkomt dat vet zich aan de binnenkant van de leidingen hecht en hierdoor raakt de afvoer minder snel verstopt.
  • Vieze luchtjes in de koelkast. Zet er een bekertje gedroogd koffiedrab in en de luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
  • Wanneer je een koelkast een tijdje niet gebruikt, kan er schimmel ontstaan in de dichte ongebruikte koelkast. Zet een bekertje koffieprut in de koelkast en je zal geen last krijgen van schimmel.
  • Last van zweetvoeten? Gedroogd koffiedrab helpt ook tegen kwalijke luchtjes in schoenen. Gewoon een paar eetlepels in de schoenen. De schoen verder opvullen met krantenpapier en een nachtje laten staan. De volgende dag even de schoenen legen en de kwalijke luchtjes zijn verdwenen.
  • Plastic keukenmateriaal reinigen? Vul een emmer met warm water en koffieprut. Nachtje laten weken en de vlekken verdwijnen uit het plastic keukenmateriaal.
  • Koffiedrab is een prima schuurmiddel en je maakt er dus ook makkelijk je vieze pannen mee schoon.
  • Kleine krasjes op je houten meubelen? In dit geval wil inwrijven met koffieprut wel eens helpen om de krasjes te laten verdwijnen.
  • Gooi wat koffiedrab in de wc en borstel hem ermee. Even in laten trekken en na het doorspoelen heb je weer een schone wc.
  • Roestvrijstalen gasfornuis schoonmaken. Gebruik een vochtig doekje met koffieprut en het gasfornuis wordt weer stralend schoon.
  • Theeaanslag in je waterkoker of thermosfles. Doe er enkele eetlepels koffieprut in en meng dit met warm water. Even laten intrekken en de thermosfles even flink schudden om de aanslag te verwijderen.

Lichamelijke verzorging

  • Man of zoons die graag sleutelen? Koffiedrab werkt prima om smeer en olie van de handen te verwijderen. Maak een hele pot koffiedrab gemengd met slaolie voor het reinigen van smerige handen.
  • Koffiedrab is door zijn structuur een prima scrubmiddel. Meng het met wat honing en scrub je cellulitis hiermee. Het verbetert de huidstructuur en de cellulitis wordt minder. Daarna even afspoelen onder de douche.

Lees verder

© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinKoffiedik: 10 verschillende toepassingen in huis en tuinVeel mensen vinden het heerlijk om hun dag te beginnen met het drinken van een kop verse koffie. Hetgeen dat in het filt…
Verbeter je tuinaarde met organisch afval: drie tipsVerbeter je tuinaarde met organisch afval: drie tipsWe gooien met zijn allen jaarlijks zo'n 50 kilogram voedselresten weg per persoon. Hiervan is echter een groot deel te g…
Hoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmakenHoe kan je het beste een barbecuerooster schoonmakenBarbecueën is een geliefde manier van koken van vele koks en hobbykoks. Met name op een zonnige dag worden er vele barbe…
Weleda Berken cellulitis olieDe Weleda berken cellulitis olie helpt cellulitis voorkomen. De cellulitis olie verbetert de bestaande cellulitis en de…

Een herfststukje met natuurlijk materiaal en zonder kostenEen herfststukje met natuurlijk materiaal en zonder kostenHerfststukjes zijn in elke bloemenzaak te koop, maar niet voor niets, terwijl de materialen in de herfst voor het oprape…
Panty's recyclenBijna elke vrouw draagt regelmatig panty's of maillots. Helaas zijn vooral panty's erg kwetsbaar en krijg je er al snel…
Bronnen en referenties
  • www. oma weet raad.com
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.